Trainer4You Blogi
Blogikirjoitukset, uutuudet, koulutusjulkaisut, kuulumisia Trainer4You tiimiltä sekä muita uutisia. Tilaa uutiskirje ja saat uusimmat blogipäivitykset suoraan sähköpostiisi!
Kategoria
- Aerobinen harjoittelu 2
- Ammattina PT 12
- Anatomia & Fysiologia 18
- Asiakassuhde A:sta Ö:hön 12
- Auktorisoitu personal trainer 1
- E-sports 1
- E-urheilu 1
- Elintapalääkäri Jakob ... 13
- Erityisasiakkaat 13
- Harjoittelu ja liikunta 92
- Henkilökohtainen kasvu 59
- Henkilökuvat 83
- Intervalliharjoittelu 7
- Jatkokoulutukset 12
- Kehonkoostumusmittaus 1
- Kehonpainoharjoittelu 3
- Keskivartalo 3
- Kestävyys 19
- Kirjat 10
- Koulutus 10
- Koulutuskokemukset 2
- Kuntosali 16
- Kuntosalivalmennus 1
- Lantiopohjan harjoittaminen 1
- Lihasmassa 11
- Liike on lääke 5
- Liiketoiminta 69
- Liikunta lääkkeenä 14
- Motivaatio 1
- Myynti ja markkinointi 5
- Oppaat 14
- Painonhallinta 16
- Palautuminen 19
- Personal trainer 46
- Personal trainer -studio 3
- Personal training 183
- Psyykkinen valmennus 46
- Rasvanpoltto 8
- Ravintovalmennus 97
- Stressi 1
- Terveysvalmentaja 3
- Toiminnallinen harjoit... 2
- Työhyvinvointi 9
- Uni 1
- Uutiset 96
- Valmennustyö 1
- Vinkit kuntoilijalle 8
- Voima 16
- Voimavalmennus 9
- aktiivinen terveys 3
Syömishäiriöiden kohtaaminen liikuntasektorilla
Liikunta-alan ammattilaisille tulee toisinaan vastaan tilanteita, joissa joutuu olemaan vuorovaikutuksessa syömishäiriöisten asiakkaiden kanssa. Syömishäiriöt voivat näyttäytyä monellakin tavalla, iso osa niistä ei näy edes päällepäin. Toisinaan kuitenkin esimerkiksi anoreksia on edennyt jo niin pitkälle, että asiakkaan tila on silminnähden havaittavissa. Näihin voi törmätä valmentajana, personal trainerina, kuntosalivastaavana tai vaikkapa asiakaspalvelijana. Tilanteena nämä voivat olla sosiaalisesti ja emotionaalisesti hyvinkin haastavia.
Treenaaja (ja muutkin) – muistitko Magnesiumisi?
Kivennäisten riittävä saanti on tärkeää elimistön optimaaliselle toiminnalle. Ne suorittavat monenlaisia rooleja elimistössä ja jokaisella kivennäisellä on omat uniikit tehtävänsä kehon toiminnoissa. Kivennäisten päätehtäviin voidaan kuitenkin lukea entsyymien toiminnan tukeminen, aineenvaihdunnalliset tehtävät sekä kudosten rakennuspalikoina toimiminen. Entsyymit ovat biologisia molekyylejä, jotka aikaansaavat ja nopeuttavat erilaisia kehossa tapahtuvia kemiallisia reaktioita. Vaikkapa esimerkiksi hiilihydraattien pilkkoutumista sokereiksi elimistössä. Solutason toiminnassa entsyymien oikeanlainen toiminta on siis kriittistä elämälle.
Eat Eat Eat and Repeat – syöminen juhlapyhinä
Perinteisesti juhlapyhät ovat nimensä mukaisesti jonkin asian juhlistamista varten. Perinteeseen kuuluu, että juhlana laitetaan päälle jotain parempaa, kokoonnutaan yhteen, syödään sekä juodaan jotain parempaa - ja useimmiten myös normaalia enemmän. Juhlapyhien syömisestä on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Topiikkina tämä alkaa olemaan aika kulunut mutta kenties voin tuoda tähän hieman uutta näkökulmaa.
Pyhät, Viina ja Treeni
Moni suomalainen on varmastikin miettinyt jossain vaiheessa omassa päässään, kuinka hyvin alkoholi ja treenaaminen käyvät yhteen. Tätäkään ei sinänsä tarvitse arpoa, koska hyvin kattava analyysi asiasta on jo tehty. Lihastohtorin blogista jokainen voi käydä lukemassa hyvin kattavan kirjoituksen alkoholin fysiologisista vaikutuksista treeniin, se löytyy otsikolla ” Alkoholi – nollatoleranssi vai kohtuudella: terveys, kehonkoostumus ja suorituskyky – Kontro ja Hulmi”. Hiljattain WHO julkaisi artikkelin, jossa todetaan se, minkä tutkimukset ovat osoittaneet – alkoholille ei ole olemassa pienintä ei haitallista määrää. Jokainen pisara siis vaikuttaa negatiivisesti terveyteen.
Tukeeko salitreenisi harrastustasi vai toisinpäin?
Yksi primääri syy liikunnan harrastamiseen ihmisillä on pätevyyden kokemus. Kokemus siitä, että ”olen hyvä”, ”onnistun” ja ”olen osa jotakin” -motivoivat ihmistä liikkumaan. Totta kai on paljon muitakin syitä miksi ihmiset liikkuvat. Näihin kuuluvat mm. terveys, ulkonäkö, suorituskyky yms. Valtaosa kuntosaliharjoittelun aloittaneista kuitenkin lopettaa jossain vaiheessa. Syy tähän lienee se, että useimmilla rakkaus rautaan ei vain kanna hautaan asti.
Personal training ei kuole- se vain muuttaa muotoaan
Viimeisten muutaman vuoden aikana monet seurat ja kuntosalit ovat valitettavasti kohdanneet huomattavaa henkilökohtaisen valmennuksen osallistumisen ja kiinnostuksen vähenemistä COVID-19-pandemian vaikutusten vuoksi. Kuitenkin tarjonta on palautumassa vahvasti normaaliin päin hiljalleen.
Amerikkalaisen YouFit Health Club-kuntokeskuksen toimitusjohtaja Raphael Konforti kertoi, että monissa tapauksissa henkilökohtainen valmennus on palannut jopa vahvemmin kuin perusjäsenyydet.
Kuntosali antaa siivet – Selkä ja Core
Moderni yhteiskunta ei tue selän hyvinvointia. Istumme pää kallistuneena eteenpäin tietokoneella -ja silloin kun emme ole koneella, näpräämme ja tuijotamme puhelintamme. Anatomisesti tämä yhtälö ei toimi selkämme hyvinvoinnin kannalta. Tätä silmällä pitäen selkämme terveys kannattaa ehdottomasti siis huomioida harjoittelussa.
Kasviproteiinien hyödyt aktiiviliikkujalle: Suorituskykyä, terveyttä ja tekoja ympäristön hyväksi
Riittävän proteiinin saanti on tärkeää kaikille, erityisesti aktiiviliikkujille, jotta palautuminen ja kehittyminen on mahdollista. Proteiinit ovat kehomme rakennuspalikoita ja koostuvat aminohapoista. Aminohappoja tarvitaan solujen uusiutumiseen, kudosten rakentamiseen ja moniin muihin kehon tärkeisiin toimintoihin. Ihmiskeho tarvitsee kahtakymmentä eri aminohappoa, joista yhdeksää tulee saada ravinnosta, sillä elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse.
Valoa pimeään – kesytä kaamos
”Pimeää kuin ämpärissä” on usein lause, jolla kaamosta kuvataan näillä leveysasteilla. Päivän valoisan ajan pituus alkaa vähentyä ja loppuvuodesta löydämme itsemme tilanteesta, jossa aurinkoa ja luonnonvaloa ei juurikaan näy. Ylempänä pohjoisessa aurinko ei kirjaimellisesti nouse. Monelle ihmiselle tämä jatkuva pimeys on jonkinmoinen ongelma. Puhutaankin ns. kaamosmasennuksesta tai sen lievemmästä muodosta eli kaamosväsymyksestä. Käsittelen tässä kirjoituksessa muutamia keinoja, joilla voit lähteä taklaamaan pimeyden vaikutuksia omaan neurokemiaasi.
Hyvän unen hormoni - Melatoniini
Melatoniini on hormoni, joka on kriittinen vuorokausirytmin säätelylle, pääasiassa aivojen hypotalamuksen suprakiasmaattisessa ytimessä. Sitä esiintyy kaikissa elämänmuodoissa, levistä ihmisiin. Vaikka aiemmin uskottiin, että käpyrauhanen oli tärkein melatoniinin tuottaja, uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet tämän olevan väärä.
Mikä ihmeen palautuminen?
Käsitelläksemme jotain asiaa millään merkittävällä tavalla, on meidän ensin määriteltävä se. Palautumiseen on varmastikin monta määritelmää, mutta käytän tässä nyt omaani. Minä itse määrittelen palautumisen tilaksi, jossa keho ja/tai mieli palautuu sille aiheutuneesta/aiheutetusta ärsykkeestä tai kuormituksesta. Palautuminen on prosessi -ja sanalla ”palautunut” viitataan tilaan, jossa keho tai mieli on palautunut ärsykettä edeltävälle tasolle tai jopa sitä korkeammalle.
Miksi aloittaa, jos aikoo lopettaa?
Keräät tahdonvoimasi, otat sen kriittisen ensimmäisen askeleen. Ostat kuntosalijäsenyyden tai vaikkapa uudet lenkkarit harrastustasi varten. Saat itsesi liikkeelle ja aloitat treenaamisen.
Ensimmäiset treenit ovat vaikeita ja joudut hieman kenties pakottaa itseäsi lähtemään salille. Olet kuitenkin sitkeä ja pikkuhiljaa treenitkin alkavat kulkemaan paremmin. Tuloksiakin alkaa pikkuhiljaa näkymään. Polku kohti parempaa kuntoa, terveyttä ja ulkonäköä on katettu sinulle.
Uutta energiaa syksyyn
Arkirytmiin totuteltaessa on hyvä käydä läpi omia hyvinvointirutiineja, millä voisi kesällä hankitun vireystilan pitää yllä myös lyhenevien päivien lomassa sekä varmistaa, että energiaa riittää pitkälle loppuvuoteen ettei ”syksyn synkkyys” pääsisi hiipimään niin helposti kaulukseen kiinni. Listasin sinulle muutamia erinomaisia keinoja siihen, miten saat syksystä parhaan mahdollisen irti oman energisyytesi kannalta.
Kofeiini – Uhka vai mahdollisuus?
Kahvilla on ollut merkittävä rooli modernin sivistyksen rakentamisessa. Hieman kova väite mutta ei täysin katteeton. Kahvin alkuperästä on vaihtelevia kertomuksia, mutta arabialaiset tiedetysti käyttivät sitä 1200 - luvulla ja systemaattista viljelyä alkoi esiintyä 1400 - luvulla Arabian niemimaalla. Samoihin aikoihin keksittiin, että kahvipapuja pystyy myös paahtamaan, tämän jälkeen kahvin kulutus nousi räjähdysmäisesti.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 kuntoilijan näkökulmasta
Yleisesti ravitsemussuosituksista täytyy aina sanoa, että ne ovat aina kohdistettu massoille. Yksilötason ravitsemussuunnitteluun sen sijaan ne eivät sovellu välttämättä kovinkaan hyvin.