Uutta energiaa syksyyn
Kesälomat on suurelta osin monelta meistä takanapäin ja siitä on muistuttamassa meitä monia koulujen alkaminen. Kesää on vielä jäljellä toki hyvän matkaa, mutta aikaisemmin pimenevät illat ja auringon laiskempi nousu aamulla kertoo, että syksyä kohti ollaan menossa tuttuun tapaan.
Arkirytmiin totuteltaessa on hyvä käydä läpi omia hyvinvointirutiineja, millä voisi kesällä hankitun vireystilan pitää yllä myös lyhenevien päivien lomassa sekä varmistaa, että energiaa riittää pitkälle loppuvuoteen ettei ”syksyn synkkyys” pääsisi hiipimään niin helposti kaulukseen kiinni. Listasin sinulle muutamia erinomaisia keinoja siihen, miten saat syksystä parhaan mahdollisen irti oman energisyytesi kannalta.
Aamuaurinkoa luomuna tai pöydän kulmalta
Auringonvalo on meille todella tärkeää monestakin syystä. Etenkin aamuauringolle altistuminen (varsinkin silmien, mutta muista kuitenkin varovaisuus ja käytä aurinkolaseja, kun aurinko karkaa korkeammalle horisontissa) tuo mukanaan monia terveydellisiä hyötyjä kuten sirkaadisen rytmin säätely (sisäinen kehomme kello), melatoniinin, serotoniinin ja D-vitamiinin tuotanto, sekä silmien terveys.
Vaikka auringonvalo onkin parasta luomuhoitoa monestakin syystä, meidän pallonpuoliskollamme aamun valoisa aika karkaa pidemmälle aamupäivään syksyä kohti mennessä, jolloin olemme jo tiukasti työntouhussa. Tähän on kuitenkin kehitetty kelpo korvaava keino - kirkasvalolamppu. Näistä löytyy eri tehokkuuksilla olevia malleja ja ennen käytön aloittamista on hyvä tarpeen mukaan varmistaa soveltuvuus terveydenhuollon ammattilaiselta.
Vitamiinit torjumaan syksyn synkkyyttä
Vitamiineilla on meille tärkeä rooli monissa elimistön toiminnoissa. Monivitamiinivalmiste tai yksittäinen täsmävalmiste ei toki koskaan korvaa ravinnosta saatuja orgaanista lähdettä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että laadukkaasta monivitamiinivalmisteesta ei ole haittaakaan olla tukemassa päivittäistä ravitsemusta. Listasin muutamia tärkeitä pointteja, miksi laadukas monivitamiinivalmiste tai täsmävalmisteet voisi olla vakavan harkinnan arvoisia pimeämmälle vuodenajalle:
Immuunijärjestelmän tuki: Kylmemmät kuukaudet tuovat mukanaan kausiluonteisia flunssia ja muita sairauksia. C-vitamiini, D-vitamiini, sinkki ja E-vitamiini ovat tärkeitä immuunijärjestelmän tukemiseksi. Ne voivat auttaa vahvistamaan kehon puolustusjärjestelmiä ja torjumaan sairauksia.
Energiatasojen ylläpito: B-vitamiinikompleksi, erityisesti B12-vitamiini, tukee kehon energiantuotantoa ja voi auttaa torjumaan syksyistä väsymystä ja uupumusta.
Mielialan ja kognitiivisen toiminnan tuki: Syksyinen sää ja vähentyvä auringonvalo voivat vaikuttaa mielialaan. Esimerkiksi B-vitamiinit, erityisesti foolihappo ja B12, ovat tärkeitä hermoston välittäjäaineita (neurotransmittereita) mm. serotoniinin ja dopamiinin tuotannossa. Nämä välittäjäaineet ovat avainasemassa mielialan ja kognitiivisen toiminnan säätelyssä.
Antioksidanttien tarve: Syksyn saapuessa monet ihmiset saattavat kohdata lisääntyneen stressin joko koulun, työn tai muiden tekijöiden vuoksi. C- ja E-vitamiinit ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka voivat auttaa torjumaan solujen oksidatiivista stressiä - kehon sisäistä epätasapainoa.
Ota syksyyn itsellesi jotain uutta tekemistä
Kuten alussa sanoinkin, syksy näkyy monien nuorien koulutielle lähtemisessä. Jos olet jo lukijana koulutiesi taittanut, niin pieni ehkä silti voisi olla hyödyllistä harkita jonkin uuden asian aloittamista. Kun mielemme virittyy uuden, mielekkään asian oppimisesta aivomme aktivoituvat ja muodostavat uusia hermoyhteyksiä. Tämä neuroplastisuus, aivojen kyky muodostaa ja organisoida yhteyksiä, on keskeinen kognitiivisen toiminnan ylläpidossa. Uuden oppiminen voi myös suojata aivoja kognitiivisen heikkenemisen merkeiltä ja tukea muistitoimintoja.
Motivaation ja itsetunnon kohoaminen: Uuden taidon omaksuminen tai harrastuksen aloittaminen voi tuottaa voimaannuttavan tunteen, mikä voi johtaa kohonneeseen itsetuntoon ja itsevarmuuteen. Saavutusten ja edistymisen tunnistaminen itsessä voi vahvistaa uskoa omiin kykyihin ja lisätä motivaatiota jatkaa opiskelua tai harrastusta.
Rutiinin ja rakenteen luominen: Syksyn saapuessa monet meistä palaavat arjen rutiineihin. Uuden harrastuksen tai opiskelun aloittaminen voi tarjota rakenteen päiviin ja viikkoihin, mikä voi auttaa hallitsemaan stressiä ja ajanhallintaa.
Emotionaalinen itseilmaisu ja luovuus: Monet harrastukset, kuten taide, musiikki tai kirjoittaminen, tarjoavat mahdollisuuden itseilmaisuun. Syksy on vuodenaika, joka on usein yhdistetty muutokseen ja reflektioon. Se voi olla otollista aikaa omien tunteiden ja ajatusten tutkimiseen ja ilmaisemiseen luovan toiminnan kautta.
Fyysinen hyvinvointi: Jos harrastus sisältää fyysistä aktiviteettia, kuten tanssia, kiipeilyä tai joogaa, se voi tukea yleistä fyysistä hyvinvointia ja auttaa ylläpitämään aktiivista elämäntapaa syyskaudella.
Salilta hyötyä syksyyn
Voimaharjoittelu, eli ns. ”rautaterapia” on monella tapaa hyödyllistä hyvinvoinnillemme. Tämä ei toki tarkoita, että hyödyt tulisi ainoastaan raudan nostamisesta vaan monipuolinen lihaskuntoharjoittelu on meille hyödyllistä aina voimaharjoittelusta lihaskestävyyttä tukevaan harjoitteluun salilla tai sen ulkopuolella. Tässäpä muutamia syitä siihen miksi muutama kyykky tai vatsarutistus ei tekisi huonoa ottaa viikkolukkariin.
Endorfiinien vapautuminen: Harjoittelun aikana keho vapauttaa endorfiineja, joita kutsutaan usein "hyvän olon kemikaaleiksi". Oikeanlainen ja yksilöllisesti suunniteltu harjoitusohjelma voi tuoda hyvän boostin syksyn energiatasoihin, jolla ammentaa energiaa arjen tekemiseen.
Parantunut unen laatu: Säännöllisen voimaharjoittelun on osoitettu parantavan unen laatua, mikä voi auttaa ylläpitämään parempaa vireystilaa päivän aikana. Parempi unen laatu johtaa usein parempaan keskittymiskykyyn, tuottavuuteen ja yleiseen hyvinvointiin.
Hormonaaliset muutokset: Voimaharjoittelu stimuloi erilaisten hormonien, kuten testosteronin, dopamiinin, serotoniinin ja kasvuhormonin, tuotantoa. Nämä hormonit tukevat lihasmassan kasvua, mielialaa ja voivat myös parantaa yleistä vireystilaa ja energiatasoja.
Parempi verenkierto: Voimaharjoittelu auttaa parantamaan verenkiertoa, mikä edistää happea ja ravinteita kuljettavan veren tehokkaampaa kulkua koko kehossa. Tämä auttaa ylläpitämään parempaa vireystilaa ja keskittymiskykyä.
Psyko-Sosiaalinen yhteys: Monet harrastukset ja kurssit tarjoavat mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja solmia sosiaalisia kontakteja. Syksyllä, kun monet aloittavat uuden lukuvuoden tai työjakson, sosiaalinen verkostoituminen voi tarjota tukea ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Lähteet
"Circadian Rhythms in the Eye: The Physiological Significance of Melatonin", Journal of Cellular Physiology.
"Bright Light Treatment in Elderly Patients With Nonseasonal Major Depressive Disorder", JAMA Psychiatry.
"Neuropsychiatric Symptoms of Vitamin B12 Deficiency", Journal of Neurology.
"Vitamin D and Immune Regulation", Journal of Investigative Medicine.
"Social Relationships and Mortality Risk", PLOS Medicine.
"Endorphins and Exercise", Sports Medicine.
"Physical Activity and Incidence of Depression", JAMA Psychiatry.