Trainer4You Blogi
Blogikirjoitukset, uutuudet, koulutusjulkaisut, kuulumisia Trainer4You tiimiltä sekä muita uutisia. Tilaa uutiskirje ja saat uusimmat blogipäivitykset suoraan sähköpostiisi!
Kategoria
- Aerobinen harjoittelu 2
- Ammattina PT 12
- Anatomia & Fysiologia 18
- Asiakassuhde A:sta Ö:hön 12
- Auktorisoitu personal trainer 1
- E-sports 1
- E-urheilu 1
- Elintapalääkäri Jakob ... 13
- Erityisasiakkaat 13
- Harjoittelu ja liikunta 92
- Henkilökohtainen kasvu 59
- Henkilökuvat 83
- Intervalliharjoittelu 7
- Jatkokoulutukset 12
- Kehonkoostumusmittaus 1
- Kehonpainoharjoittelu 3
- Keskivartalo 3
- Kestävyys 19
- Kirjat 10
- Koulutus 10
- Koulutuskokemukset 2
- Kuntosali 16
- Kuntosalivalmennus 1
- Lantiopohjan harjoittaminen 1
- Lihasmassa 11
- Liike on lääke 5
- Liiketoiminta 69
- Liikunta lääkkeenä 14
- Motivaatio 1
- Myynti ja markkinointi 5
- Oppaat 14
- Painonhallinta 16
- Palautuminen 19
- Personal trainer 46
- Personal trainer -studio 3
- Personal training 183
- Psyykkinen valmennus 46
- Rasvanpoltto 8
- Ravintovalmennus 97
- Stressi 1
- Terveysvalmentaja 3
- Toiminnallinen harjoit... 2
- Työhyvinvointi 9
- Uni 1
- Uutiset 96
- Valmennustyö 1
- Vinkit kuntoilijalle 8
- Voima 16
- Voimavalmennus 9
- aktiivinen terveys 3
Mustikka – metsien tumma helmi
Mustikka sisältää melkoisen määrän vitamiineja, kivennäisaineita, polyfenoleita ja antosyaaneja. Vitamiineista ja kivennäisaineista E-vitamiinin, C-vitamiinin, folaatin sekä kaliumin määrä on erityisen merkittävä. Muitakin vitamiineja ja kivennäisaineita löytyy mutta niiden määrät eivät päivittäisen saannin kannalta ole niin oleellisia. Sitten päästäänkin mielenkiintoisempiin ainesosiin.
Tee kesästäsi energisempi: Miksi kesätreeni on avain terveyteen ja hyvinvointiin?
Kysymyksen asettelu on sinänsä hieman hölmö. Ellei jokin sairastuminen sitä estä – kannattaa ihmisen liikkua aina. Ei ole oikeastaan olemassa mitään syytä tieteen näkökulmasta, miksi ihmisen ei kannattaisi liikkua. Ihmisen liikkuessa päivittäin tai ainakin useimpina päiväni viikosta, on hänen terveytensä parempi. Monipuolisella liikunnalla on positiivinen vaikutus oikeastaan kaikkiin mittareihin, millä kehon terveyttä pystyy mitata. Uskoisin myös, että ihmisistä useimmat tietävät tämän.
Paras uutinen kautta aikojen: Hallituksessa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri
Eri tutkimusten mukaan suomalaisista yli puolet harrastaa terveyden kannalta liikuntaa riittämättömästi. Naiset ovat hieman aktiivisempia kuin miehet. Liikuntahaluttomien määrä on noin viidennes kansalaisista.
Hallitus aikoo perustaa liikunnalliseen elämäntapaan ja toimintakykyyn keskittyvän poikkihallinnollisen Suomi liikkeelle -ohjelman. Sen tavoite on vastata vähäisen liikunnan tuomiin haasteisiin. Tavoite on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä.
Positiivista värähtelyä läpi ajan
Itämaisessa lääketieteessä ääntä ja resonanssia eli värähtelyä on käytetty erilaisten vaivojen ja kehon epätasapainotilojen hoitamiseen jo tuhansia vuosia. Varhaisimmat merkit äänimaljoista ovatkin jo muinaisesta Mesopotamiasta n. 5 000 vuoden takaa. Sieltä ne ovat löytäneet tiensä Tiibetiin, Nepaliin ja Intialaiseen kulttuuriin ja lääketieteeseen n. 2 000 vuotta sitten.
Vatsanpurujen jalanjäljillä
Ravitsemusterapeutit Reijo Laatikainen ja Mikko Rinta vastaavat kysymyksiin vatsavaivoista ja niiden ruokavaliohoidoista. Keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä, vilja-allergia, gluteeniherkkyys… Erilaisia vatsavaivoja on moneen lähtöön. Monesti oikuttelevan vatsan syy voi olla selvittämättä. Miten selittämättömien vatsanpurujen kanssa tulisi menetellä? Entä mitä erilaisten tunnettujen vatsavaivojen ruokavaliohoidossa tulee huomioida? Ravitsemusterapeutit Reijo Laatikainen ja Mikko Rinta vastaavat PT-lehden kysymyksiin.
Vesiliukoiset vitamiinit ja suomalaiset metsät
Useimpien suomalaisten vitamiinien ja suojaravintoaineiden saanti ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Yleisesti ottaen tämä on ensimmäinen korjaava toimenpide mitä lähden ravintovalmentajana asiakkaillani toteuttamaan. Katson asiakkaani hänen aterioista lähettämiään kuvia, mikäli päivätasolla marjoja ei siellä näy, pyrin korjaamaan tämän tilanteen.
Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: Toinen puolikas
Kukaan ei paranna kuntoaan ja hyvinvointiaan tuurilla. Kyse ei siis ole arpapelistä eikä planeettojen asennoista, vaan suunnitelmallisuudesta, oikeiden asioiden (valintojen) tekemisestä ja systemaattisesta toiminnasta. Rakensin hyvinvoinnin edistämisen kymmen käskyä, joista tässä toinen puolikas edellisten jatkeeksi.
Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: Eka puolikas
Kukaan ei paranna kuntoaan ja hyvinvointiaan tuurilla. Kyse ei siis ole arpapelistä eikä planeettojen asennoista, vaan suunnitelmallisuudesta, oikeiden asioiden (valintojen) tekemisestä ja systemaattisesta toiminnasta. Rakensin hyvinvoinnin edistämisen kymmen käskyä. Ota koppi, jos saat.
Näkemystä vuodelle 2023
Liikuntakeskusten tavoitteena on tarjota kuntoilijoille kokonaisvaltainen kokemus ja auttaa jokaista omissa henkilökohtaisissa tavoitteissaan, aloitustasosta riippumatta. Kuntokeskusoperaattorin tulee ymmärtää uusien, nykyisten ja entisten jäsenten motiivit ollakseen heidän kanssaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa.
Not So Fast - pätkäpaaston hyödyt ja haitat
Pätkäpaasto tai ajoittainen paasto on ravitsemusstrategia, jossa protokollasta riippuen ruoka poistetaan tiettyinä päivinä jopa kokonaan tai että ruokaa rajoitetaan vain tiettyinä vuorokauden aikoina.
Vaikkakin pätkäpaasto on noussut viime vuosina hieman suuremmaksi puheenaiheeksi, ei se ole mikään uusi trendi, vaan sitä on käytetty vuosisatojen ajan eri tarkoituksiin aina painon hallinnasta/pudotuksesta, ikääntymisen hidastamiseen sekä erilaisten sairauksien hoitoon.
Millä reseptillä omiin tavoitteisiin?
Meillä jokaisella on taatusti elämän eri osa-alueilla tavoitteita mitä haluamme tai haluaisimme saavuttaa. Jotkut näistä tavoitteista kulkeutuu määrätietoiseen toteutukseen vaivatta, kun taas toiset tavoitteet tuntuvat pysyttelevän visusti sopivan välimatkan ja ponnistelun päässä.
Siihen, että saavutamme tai toteutamme toimintaa kohti tavoitettamme, riippuu monista eri syistä, samoin kuin se ettemme saavuta tai edes juurikaan ala työskennellä tavoitteemme eteen.
Eurooppalainen liikuntabarometri julkaistu
Euroopan komissio julkaisi viidennen urheilua ja liikuntaa käsittelevän Eurobarometrin syyskuussa 2022. Tulokset perustuvat 20 kysymyksen tutkimukseen, johon osallistui 26 580 eurooppalaista kaikista 27 jäsenvaltiosta.
Miksi paino ei putoa?
Oletko päättänyt alkaa pudottamaan painoa, mutta hyvin alkaneen startin jälkeen vaaka tuntuu jämähtäneen paikalleen. Se alkaa helposti turhauttamaan ja pahimmillaan hyvin alkanut projekti tyssää lukeman paikoilleen juuttumiseen. Mitä silloin oikein tapahtuu tai mitkä tekijät voivat johtaa painon pudotuksen jämähtämiseen?
Tähän on monia eri syitä, joista käsittelen osaa tässä artikkelissa. Toivottavasti löydät näiden myötä mahdollisia selityksiä ja ratkaisuita omaan projektiisi, mikäli kipuilet kyseisen asian kanssa.
Mikä on liikaa treenissä?
No pain, no gain? Tämän fraasin olet varmaan kuullut monesti eri yhteyksissä. Tuossa piilee kyllä murunen totuutta, mutta myös paljon vaaranpaikkoja, mikäli tätä lausetta skaalaa gospeliksi, uskomukseksi, että tuloksellinen harjoittelu vaatisi “verta, hikeä ja kyyneleitä“.
Kehittävä treeni on paljon muutakin kuin raakaa repimistä treenistä toiseen. Itseasiassa kyseisiä äärikovia harjoitteita tulisi tehdä varsin maltillisesti ja enemminkin panostaa nousujohteiseen harjoitteluun, mikä tarkoittaa kuormituksen hallintaa eriarvoisin viikoin.
Lisää kilometrejä vai vauhtia?
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.