Trainer4You Blogi
Blogikirjoitukset, uutuudet, koulutusjulkaisut, kuulumisia Trainer4You tiimiltä sekä muita uutisia. Tilaa uutiskirje ja saat uusimmat blogipäivitykset suoraan sähköpostiisi!
Kategoria
- Aerobinen harjoittelu 2
- Ammattina PT 12
- Anatomia & Fysiologia 18
- Asiakassuhde A:sta Ö:hön 12
- Auktorisoitu personal trainer 1
- E-sports 1
- E-urheilu 1
- Elintapalääkäri Jakob ... 13
- Erityisasiakkaat 13
- Harjoittelu ja liikunta 92
- Henkilökohtainen kasvu 59
- Henkilökuvat 83
- Intervalliharjoittelu 7
- Jatkokoulutukset 12
- Kehonkoostumusmittaus 1
- Kehonpainoharjoittelu 3
- Keskivartalo 3
- Kestävyys 19
- Kirjat 10
- Koulutus 10
- Koulutuskokemukset 2
- Kuntosali 16
- Kuntosalivalmennus 1
- Lantiopohjan harjoittaminen 1
- Lihasmassa 11
- Liike on lääke 5
- Liiketoiminta 69
- Liikunta lääkkeenä 14
- Motivaatio 1
- Myynti ja markkinointi 5
- Oppaat 14
- Painonhallinta 16
- Palautuminen 19
- Personal trainer 46
- Personal trainer -studio 3
- Personal training 183
- Psyykkinen valmennus 46
- Rasvanpoltto 8
- Ravintovalmennus 97
- Stressi 1
- Terveysvalmentaja 3
- Toiminnallinen harjoit... 2
- Työhyvinvointi 9
- Uni 1
- Uutiset 96
- Valmennustyö 1
- Vinkit kuntoilijalle 8
- Voima 16
- Voimavalmennus 9
- aktiivinen terveys 3
Värähtely ja hermosto
Värähtely ei ole mikään uusi ilmiö. Jostain syystä hermostomme on miljoonien vuosien aikana kehittynyt reagoimaan siihen. Eläinten on havaittu spontaanisti tärisevän ja ravistelevan itseään altistuttuaan voimakkaalle stressille. Näin eläin todennäköisesti purkaa stressin aiheuttaman kortisolireaktion. Tämä sama ominaisuus on meidänkin hermostossamme.
Liikuntaneuroilu – kun treenaaminen ei ole terveellä pohjalla
Taas viikonloppu edessä ja lauantaille sekä sunnuntaille olisi treenipäivät kalenteroitu. Alla on hyvä treeniviikko mutta tälle(kin) viikonlopulle on laitettu ne tavanomaiset treenit. Eihän sitä muuten pääse haluamaansa kuntoon. Pitäisi lähteä perheen tai kaverien kanssa viikonloppuna mökkireissulle. Kohteessa ei ole kuitenkaan salia. Ahdistaa.
Einekset ravintona tai osana sitä?
Einesruuat ovat jo pitkään olleet kauppojen myydyimpiä elintarvikeryhmiä. Ne ovat myös sitkeästi pitäneet pintansa ja viime vuosina niiden myyntiluvut ovat olleet kasvussa. Einesruokaa ajatellessa, tulee helposti ensimmäisenä mieleen mikropitsat, hampurilaiset, lihapiirakat yms. Näitä elintarvikkeita ei voida pitää ravinnon laatua silmällä pitäen kovinkaan kummoisina vaihtoehtoina. Onkin totta, että eineshyllyltä löytyy paljon tuotteita, joita voidaan pitää ns. pikaruoan kaltaisina tuotteina – eli ei soveltuvia päivittäiseen ravitsemukseen, ainakaan mikäli ravinnolla halutaan tavoitella terveyttä.
Liikkujan ja treenaajan ulkonäköpaineet
Jokainen meistä on aloittanut joskus jostain. Mikäli liikuntaa ja/tai urheilua on harrastanut jo pienestä asti, on todennäköisesti ollut hyvässä kunnossa mennessä salille ensimmäistä kertaa. Monilla asia ei kuitenkaan ole näin.
Salille mennään ylipainoisena, huonokuntoisena tai ilman merkittäviä lihaksia. Sosiaalisen median myötä tietoisuus omasta ulkonäöstä on todennäköisesti useimmilla korostunut. Moni nuori kaunis tai komea treenaaja postaa itsestään kuvia ja videoita sosiaaliseen mediaan. Vaatteet on valittu viimeisen päälle ja jonkin aikaa on jo käytetty termiä ”salimuoti”.
Psykologinen palautuminen työhyvinvoinnin tukena
Työhyvinvointi on menestyvän ja tulosta tekevät yrityksen, tiimin tai työyhteisön kulmakivi. Vietämme töissä n. 40 tuntia viikossa, joten jo prosentuaalisesti se on iso osa viikoittaisesta ajastamme. On siis luonnollista olettaa, että tällä ajalla on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme sekä jaksamiseemme. Teknologian ja automatisaation kehittyessä monien modernien työtehtävien kuormittavuus on siirtynyt fyysisestä kognitiiviseen.
Päihitä virukset tällä cocktaililla
Olo on vetämätön ja puhti poissa. Kurkku tuntuu hieman karhealta ja nenä täytyy niistää. Olosta tietää, että flunssa meinaa iskeä. Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty, vaikka jokin taudinaiheuttaja onkin jo päässyt elimistöösi. Immuunijärjestelmäsi on jo aktivoitunut ja etujoukot ovat jo siirtyneet taistelemaan. Valkosoluista fagosyytit ovat ensimmäisinä taudinaiheuttajien kimpussa. Tästä eteenpäin seuraa monivaiheinen prosessi, jossa immuunijärjestelmä tunnistaa ja tuhoaa vieraan taudinaiheuttajan.
E-koodit ravinnossamme
Elintarvikkeiden tuoteselosteesta löytyvät E-koodit ovat eurooppalainen standardisoitu merkintätapa elintarvikkeisiin lisättyihin aineisiin. Näiden aineiden tarkoitus on useimmiten parantaa elintarvikkeiden makua, säilyvyyttä, rakennetta tai väriä. Ilman näiden aineiden käyttöä, moni arkinen elintarvikkeemme näyttäisi ja maistuisi hyvin erilaiselta. E-koodit saaneet lisäaineet on hyväksytty Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA toimesta elintarvikekäyttöön. Näiden aineiden käyttöä valvotaan Euroopan alueella.
Älykellot – uhka vai mahdollisuus?
Älykellojen käyttäminen on yleistynyt viimevuosina. Dagmar markkinointitoimiston viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan 26 % suomalaisista on jonkin muotoinen älykello ranteessa. Älykelloilla ja niihin asennettavilla applikaatiolla voidaan seurata monenlaisia kehon toimintoja. Tietojen sekä palautteen saaminen omista terveyteen ja liikuntatottumuksiin vaikuttavista asioista voi vaikuttaa positiivisesti arjen valintoihin. Toisaalta tässä kolikossa voi olla myös kääntöpuoli. Jatkuva tiedon virta ja sen seuraaminen voi saada aikaan myös neuroottisia piirteitä käyttäjässä.
Liikunta-alan työntekijöiden palautuminen
Työtehtävät ja niiden kuormittavuus vaihtelee suuresti liikunta-alan sisällä. Tästä syystä mitään kattavaa yleistystä liikunta-alan työntekijöiden palautumisesta on erittäin vaikeaa tehdä. Oma pitkä ura sekä monipuoliset työtehtävät liikunta-alalla ovat antaneet paljon näkemystä tähän aihepiiriin. Allekirjoittaneen työtehtäviin on vuosien varrella kuulunut mm. ryhmäliikunnan ohjaus, personal training, valmentajana toimiminen, aktiviteettipuistotyö sekä liikunta-alan hallinnolliset työt.
Urallesi liikettä?
Liikunta-ala on pitkään ollut voimakkaasti kasvava toimiala. Korona pandemia aiheutti alan toimijoille merkittäviä taloudellisia tappiota. Yritystukea sai pandemian aikana 80 % liikunta-alan yrityksistä. Näistä neljännes arvioi, että saatu tuki oli elintärkeää yrityksen selviämisessä läpi pandemian. Taloudelliset vaikutukset eivät rajautuneet ainoastaan pandemiaan aikaan vaan ne jatkuvat osin vieläkin. Käyttäjämäärät monissa liikuntapalveluissa eivät ole vieläkään kaksi vuotta pandemian jälkeen palanneet sitä edeltävälle tasolle.
Liikuntatrendit 2024
Trendit tulevat ja menevät. Osa kuitenkin tulee jäädäkseen.
Koulutus- ja edusvalvontaorganisaatio ACSM on julkaissut vuodesta 2006 (silloin trendit 2007) lähtien kyselytutkimukseen perustuvan listan liikunta-alan tuotteista, palveluista ja ideoista, joiden merkitys olisi seuraavana vuotena nousussa.
Lihottaako leipä?
Leipä on jo pitkään ollut merkittävässä roolissa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Merkittävä osa suomalaisten hiilihydraattien saannista tulee viljatuotteista. Tämän elintarvikeryhmän sisällä leipä näyttelee isoa osaa siitä. Suomalainen syö leipää keskimäärin n. 40 kiloa vuodessa. Leipäpaloiksi käännettynä tämä on noin neljä palaa tuoreleipää tai kahdeksan palaa kuivaleipää. Suunnilleen tämä on noin yksi pala per ateria.
Miksi toiminnallinen treeni toimii?
Ensimmäiseksi pitäisi varmaan jollain tavalla määritellä mikä on toiminnallista treeniä? Omasta mielestäni jokaisessa harjoitteessa, jossa aivot tietoisesti käskyttävät lihasta, on toiminnallinen aspekti. Kaikki liikunta on siis toiminnallista. Yleisesti ottaen toiminnallinen treeni mielletään tällä hetkellä sellaiseksi treeniksi, jossa yhdistyy jollain tavalla liikkuvuus, kehonhallinta, voimantuotto ja kestävyys. Tunnetuimpina lajiesimerkkeinä voisi pitää vaikkapa Crossfittiä, kehonpainoharjoittelua (street workout, calisthetics) ja kahvakuulaa.
Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta
Kuntopohja on kansankielinen nimitys tietylle harjoitusvaikutukselle, mikä saadaan aikaiseksi peruskestävyysharjoittelulla. Harjoittelussa liikutaan 50 – 70 % teholla yksilön maksimisykkeestä. Ihmisen maksimisyke (HRmax) puolestaan tarkoittaa sitä määrää supistuksia (lyöntejä), mitä sydän pystyy minuutissa lyömään. Tämä ominaisuus on puolestaan geneettinen ja vaihtelee suurestikin yksilöiden välillä. Tätä ominaisuutta ei myöskään juurikaan pysty kehittämään. Peruskestävyysharjoittelussa liikutaan sellaisella teholla, että elimistöllä on mahdollista toimittaa tarpeeksi happea lihassoluille, jotta rasvaa pystytään hyödyntämään energiaksi.