Onnistumistarina: Liikuttavan reilua

Johanna Riihijärvi

Johanna Riihijärvi on päättäväinen nainen. Joskus päättäväisyydestä voi olla haittaa, mutta useimmiten hyötyä. Johannan sanoin kaikesta ollaankin yhtä mieltä niin kauan kun hommat tapahtuu hänen tahtomallansa tavalla. Vaikka "Jonella" onkin nyt kaikki hyvin ja pilke silmäkulmassa, ei innovatiivinen tapa johtaa kuntokeskusta ja viedä uudistuksia käytäntöön ole ollut aina ruusuilla tanssimista.Tämä liikuttava tarina kertoo Johannasta, hänen miehestään ja liikekumppanistaan Heikistä sekä kuntokeskusalaa uudistaneesta Liikku-konseptista.

Ei mennyt Hukkaan sekään kokemus

Johannan tarina kuntokeskusjohtajana vie meidät ajassa taaksepäin oululaisen perheyrityksen liikuntakeskus Hukan murrosvaiheeseen, jossa vahvan palloiluhistorian omaavaa hallia konseptoitiin kovaa vauhtia jäsenpohjaiseksi kuntokeskukseksi. Kukapa muukaan murroksen ja uuden ajattelutavan takaa löytyikään kuin muutosorientoitunut toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi.Hallituksen puheenjohtaja, isä Seppo seisoi vankasti salibandyn sekä kertahinnoittelun takana, olihan laji pelastanut tennis- ja squashhallin edellisen taantuman kourista. Nyt kyse oli kahdeksan salibandykentän ja innokkaan sekä vakiintuneen pelaajajoukon taivuttelemisesta jäsenformaattiin, jolle Johanna näki pakkoraon toiminnan kehittämisen näkökulmasta.

Yhden loppu on toisen alku

Vaikka yhteinen tarina päättyikin kyseiseen, eriävään mielipiteeseen, on Johannalla silti paljon hyviä muistoja Hukan ajoilta: kuuden vuoden periodilla palloiluhallista rakennettiin kansallisen ja kansainvälisenkin vertailun kestävä kuntokeskus, hankittiin 2 000 jäsentä ja tehtiin monia uraauurtavia uudistuksia.Osa Johannan ideoista jäi kuitenkin toteuttamatta ja tarina niiden osalta jatkuikin pari vuotta myöhemmin oman kuntokeskuksen, Liikun parissa.

Päättäväisyys palkittiin

Vaikka toipuminen pesäerosta perheyritykseen veikin oman aikansa, ei Johanna vieraantunut liiaksi kuntokeskusalasta. Neljän kuukauden työkeikka pääkaupunkiseudulle FAF:n koulutuspäälliköksi vahvisti Johannan ajatukset tulevaisuuden haaveista: oma kuntokeskus, jonka puitteissa olemassa olevien kontaktien, osaamisen ja ideoiden toteuttaminen olisi mahdollista, yhdessä oman aviomiehen Heikin kanssa. Tuon tavoitteen innoittamana Johanna palasi Ouluun, kääri hihansa ja pisti tapansa mukaisesti asiat kuntoon – ainoalla oikealla eli omalla tavallaan.

Hieman Heikistä

Heikki Riihijarvi

Heikki Riihijärvi on leppoisa mies. Voisin väittää, että jos et tule Heikin kanssa toimeen, on syy peilikuvassasi. Entisenä ammattiurheilijana Heikki on luonnostaan joukkuepelaaja – mies, joka ei turhia pullistele, mutta täyttää puolustajan tonttinsa sataprosenttisesti. Heikin kiireetön olemus antaa kuvan jopa hieman flegmaattisesta persoonasta, mutta näkisittepä miehen remonttihaalareissa. Valmista syntyy niin kuin kätilöopiston synnytyssairaalassa.

Kaikki muu on reilua paitsi hinta

Johanna ja Heikki toteuttivat yhteisen haaveensa – tai itsepintaisen ajatuksen, jonka toteuttamatta jättäminen ei olisi jättänyt koskaan rauhaan – vuoden 2010 lokakuussa. Silloin ovet aukesivat Oulun keskustan tuntumassa alasintiellä sijaitsevaan, ensimmäiseen Liikku-kuntokeskukseen.Liikun toimintakonseptissa näkyy Johannan innovatiivisuus, pedanttius ja analyyttisyys. Kyseessä oli ensimmäinen ns. budjettisali Suomessa, jonka toimintaidea perustuu tehokkailla prosesseilla alhaiseksi puristettuun hintaan laadusta tinkimättä.Liikun ideana onkin ollut alusta saakka tarjota korkealaatuisia kuntokeskuspalveluja markkinoiden alhaisimpaan hintaan. Se onnistuu vain monelle salikävijälle turhia ja kalliitta palveluja karsimalla sekä prosesseja automatisoimalla. Ajatusta voi Johannan mukaan verrata halpalentoyhtiöiden toimintaan:– Liikussa asiakas saa laadukkaan kuntosalikokemuksen edullisesti, mutta lisäpalveluista kuten personal trainer -palveluista laskutetaan erikseen. Jäsenyyden ostaminen onnistuu kätevästi verkkokaupasta, reskontra ja laskutus on ulkoistettu eikä varsinaista palvelutiskiä ole, vaan käynti kuntokeskukseen hoituu kulkukortilla, joka toimii samalla myös pukukaapin lukituksen apuvälineenä.

Toisiaan täydentävät roolit

Johannan ja Heikin roolijako kuntokeskuksen isäntänä ja emäntänä on selvä sekä luonnollinen: Johanna on se tiukka, aikaansaava ja budjettiorientoitunut emäntä ja Heikki leppoisa seurapiiri-isäntä, jolla ei tunnu olevan kiirettä mihinkään. Johannan vastuualueella on liiketoiminta, prosessit sekä markkinointi, kun Heikki vastaa asiakkaiden viihtyvyydestä, salilaitteiden toimivuudesta ja siitä, että jokainen salikävijä saa huomiota hymyn, tervehdyksen tai treenivinkkien muodossa. Jos joku väittää, ettei budjettisalilla saa palvelua, niin tervetuloa asennekasvatusleirille Liikkuun.

Ulkoistettua ohjaustoimintaa

Varsinaista ohjaustyötä Heikki ei enää tee, vaikka miehen ammattitaito siihen melkein velvoittaisikin: Mies on kaksinkertainen Suomen mestari jääkiekossa ja on pelannut SM-liigaa Kärppien lisäksi myös Jokereissa sekä TPS:ssä. Viimeisimmäksi Hessu kiekkoili ammatikseen Ranskan liigassa (kolme Ranskan mestaruutta). Peliuran päätyttyä Heikki kouluttautui myös kuntosalivalmentajaksi sekä personal traineriksi Trainer4You:n koulutusputkessa.Heikin vahvuudet korostuvat nimenomaan ilmapiirin luomisessa, asiakkaiden huomioimisessa sekä keskusisännän roolissa. Ohjaustoiminta kuten kuntosaliohjelmien rakentaminen sekä personal trainer -asiakkuudet on ulkoistettu täysin omalle personal trainer -tiimille.– Yhteistyö Trainer4You:n kanssa on mahdollistanut laadukkaan rekrytoinnin eli sopivimpien treenarityyppien löytämisen meidän tarkoituksiimme. Viiden personal trainerin tiimi on tällä hetkellä täystyöllistetty ja tulemme kasvattamaan treenaritiimiämme tulevaisuudessa. Nyt käytäntönä on se, että tiimin ulkopuoliset treenarit voivat tuoda päivystysaikoina omia asiakkaitaan 1–2 kertaa salillemme, jonka jälkeen on tehtävä päätös sitoutumisesta asiakkaaksi, Heikki sanoo.Liikussa asiakastaan ohjaava personal trainer onkin tuttu näky. Yksi treenaritiimin personal trainereista on alan kokenut legenda Juha Rankinen, jonka Heikki mainitsee oppi-isäkseen jo pelivuosien ajoilta. Juhan osaamisesta ja näkemyksestä kertoo noin kahdenkymmenen vuoden ohjauskokemus, puolen vuoden mittainen jono sekä se, että mies ei juuri tee ohjaustyötä iltaisin eikä viikonloppuisin.

Liikuttavia lukuja

Tänä päivänä Liikkulaisia on jo noin 3 700 tyytyväisen jäsenen verran. Keskuksia on kaksi, joista toinen avasi ovensa Kaakkurin kaupunginosaan helmikuussa 2013. Molemmissa keskuksissa on tilaa n. 1 300 neliön verran ja kuntosalin lisäksi saman katon alta löytyy myös virtuaalinen spinningsali. Alasintieltä löytyy lisäksi myös Trainer4You:n koulutus- ja valmennuskeskus kuntotestiasemineen.Liikkulaisten keski-ikä on n. 35 vuotta ja jäsenyyden keskimääräinen kesto on noin 10 kk. Irtisanomisaikakin on poikkeuksellisesti vain 1 kk mittainen, jonka reiluudesta kertoo muun muassa se, että jotkut asiakkaista ovat uusineet jäsensopimuksensa jo neljäkin kertaa.– Irtisanomisen helppous madaltaa samanaikaisesti myös jäseneksi liittymisen kynnystä, kertoo Johanna reiluuden ideologiaansa.– Joistain perheistä jäseninä on jopa 5 tai 6 henkilöä. Heidän kommenttinsa on ollut se, että on hienoa kun koko perhe pääsee liikkeelle kahden normaalihintaisen jäsenyyden kustannuksilla, Johanna täsmentää.Kun Liikku teetätti jäsenilleen tyytyväisyyskyselyn ja kartoitti sitä, kuinka moni jäsenistä suosittelisi Liikun palveluja ystävilleen yllätti tulos positiivisesti: 99,2 % vastanneista peukutti Liikun jäsenyyden ja reilun konseptin puolesta. Melko reilua vai mitä?

Kuvat: Mikko Törmä

Edellinen
Edellinen

Tiedekatsaus: kahvia juovat elivät pidempään

Seuraava
Seuraava

Ruoan ympäristövaikutukset heikosti kuluttajien tiedossa