Asiakasuhde A:sta Ö:hön - Toteutusvaihe
Valmennussuhteen treenitapaamiset käytetään aluksi ohjelmien läpikäymiseen (kuntosaliohjaus, sykeliikuntaohjaus, venyttelyopastus, ravitsemusneuvonta jne.), jotta omaharjoittelu saadaan tehokkaasti ja turvallisesti käyntiin. Jatkossa personal trainer kontrolloi, kannustaa ja muokkaa asiakkaan harjoittelua sekä opettaa pala kerrallaan uusia asioita. Treenitapaamisia voidaan ohjaustapaamisten jälkeen käyttää vaikkapa uusiin liikuntamuotoihin tutustumiseen tai tehoharjoitteiden tekemiseen
Toteutusvaiheen tavoitteet:
Tuloksekkaampi harjoittelu: Kun ohjelmat on läpikäyty, pääsee asiakas tehokkaan ja turvallisen omaharjoittelun makuun.
Uuden oppiminen: Perusteet omaksuttuaan voidaan asiakkaalle opettaa uusia treeniliikkeitä, liikuntamuotoja, harjoitusvälineitä sekä toiminnallisempia variaatioita harjoitteista.
Aito vuorovaikutus: Kun syketietous ja liiketekniikat on hallussa, voidaan valmennustapaamisilla keskittyä syvällisempään keskusteluun ja värikkäämpään vuorovaikutukseen – tietenkään treenaamisen tehon kärsimättä.
Innostuksen lisääminen: Oppiminen lisää innostusta. Etenkin silloin kun hallinnan tunne tekemiseen säilyy. Siksi uusia asioita kannattaa opettaa sopivasti jaksoteltuna.
Itsenäisyys ja omatoimisuus: Valmentajan tavoitteena on tehdä itsestään tarpeeton ja asiakkaasta omineen selviytyvä, fiksumpi liikkuja. Kyseisen tavoitteen toteutuessa jatkuu valmennussuhde varmasti muodossa tai toisessa.
Pitkä asiakassuhde mahdollistaa tuloksekkuuden
Pitkä asiakassuhde luo mahdollisuuden kestävälle kehitykselle. Asiakassuhteen edetessä asiakas oppii luottamaan ohjaajaansa ja avautuu monista asioista, joista voi olla hyötyä edistymisen kannalta. Asiakas oppii ymmärtämään ohjaajan ”aivoituksia” ja oppii lukemaan harjoitusohjelmia sekä osaa jo monet liikesuoritukset omatoimisesti. Tämä helpottaa ohjaajan työtä asiakassuhteen edetessä. Pitkäkestoiset asiakassuhteet antavat ohjaajalle mahdollisuuden keskittyä keskustelemaan ja kuuntelemaan. ”Kun kuuntelet, niin sinua kuunnellaan, kun ymmärrät, niin voit tulla ymmärretyksi”.
Vuorovaikutus avainasemassa
Asiakkaan valmentaminen on siis muutakin kuin harjoitusohjeiden vuodattamista. Mitä pidemmäksi suhde venyy, sitä oleellisemmaksi tulee kaikki muu vuorovaikuttaminen. Asiakkaasi osaa varmasti puolen vuoden harjoitusjakson jälkeen sykemittarin toiminnot, oikeat harjoitustekniikat salilla ja venytykset. Pitkässä asiakassuhteessa roolisi muuttuu opettajasta, valmentajaksi ja kuuntelijaksi. Asiakas kertoo Sinulle varmasti mielellään henkilökohtaisistakin asioista ja ”puhdistaa mieltään” huonon päivän sattuessa – jos annat hänelle puheenvuoron. ”Sinulla on kaksi korvaa ja yksi suu, käytä niitä siinä suhteessa”.Meillä on myös usein taipumus olettaa asioita. Jos oletamme asiakkaamme tarpeita ja toiveita, voi harjoittelu ajautua väärille raiteille. Kun kysyt, pyydät palautetta ja olet kiinnostunut asiakastasi, pääset parhaiten perille todellisista toiveista.
Tieto ei lisää tuskaa
Oppiminen ruokkii motivaatiota ja tekee harjoittelusta entistäkin tärkeämpää. Kun asiakas tietää, mitä harjoittelulla tavoitellaan ja mikä on kunkin harjoitusliikkeen, sarjan ja palautusaikojen tarkoitus, on intoa vaikea pidätellä. Tällöin teet samalla itseäsi yhä tarpeettomammaksi, jolloin pääset jatkossa entistä vähemmällä selittämisellä ja innostamisella. Perustele siis asiakkaallesi miten olet rakentanut hänen harjoitusohjelmansa. Kerro mikä on liikevalintojen, -järjestyksen, sarja- ja toistomäärien sekä palautusaikojen tarkoitus.
Vaihtoehtoja valinnoille
Tarjoa asiakkaallesi vaihtoehtoja niin liikevalinnoissa, harjoitusmuodoissa kuin harjoitusajoissakin. Jos asiakkaan ei ole vaikkapa lapsen sairastumisen takia mahdollisuutta mennä toteuttamaan kuntosaliharjoitustaan, voi kotiharjoitus Gymstickillä pelastaa notkahdukselta ja huonolta omalta tunnolta. Mieli on kuin pyörä, jota on vaikea kääntää hetkessä vastakkaiseen suuntaan. Onnistunut treeni ruokkii intoa liikuntaan ja ruokavalion noudattamiseen, väliin jäänyt harjoituskerta romuttaa hyvän päivän ja herkutteluun on helppo sortua. Omatoimisuus vaatii kuitenkin osaamista ja sitä asiakkailla harvemmin on, ennen kun olet häneen tieto-taitoa tartuttanut.
Positiivisuus ennen kaikkea
Olemalla ohjaajana jopa hieman yltiöpositiivinen teet harjoitustapaamisista iloisia ja energisoivia tilanteita, joita asiakas odottaa aina innolla. ”Jenkkihapatukseen” asti positiivisuuden ei tarvitse mennä, mutta kun opettelet ajattelemaan aina asiat positiivisen kautta ja keskittymään asiakkaissa piirteisiin joista pidät, huomaat asiakkaiden olevan entistä mukavampia. Positiivinen asenne nimittäin tarttuu ja saat huomata, että saat antamasi kohtelun peilin lailla takaisin.
Kaikki valmennus on henkistä valmennusta
Onnistumiset ruokkivat motivaatiota. Henkilö, jonka itsetunto on heikko, luopuu vahvaa helpommin. Pyri siis vahvistamaan asiakkaasi itsetuntoa aiheellisilla kehuilla ja positiivisella, kannustavalla palautteella. Harvemmin ”hyvä, hyvä, hyvää ja kiitosta” viljellään liikaa. Väärään paikkaan palaute on kuitenkin helppo tuikata. On hyvä muistaa, että aiheettomat kehut vievät pohjaa pois aiheellisiltakin. Hyvä yritys, tsemppi ja itsensä likoon laittaminen pitäisi aina muistaa palkita vahvistavalla kannustuksella.Kuntovalmennus siis ei ole ainoastaan fyysistä valmennusta, vaan onnistunut asiakassuhde on samalla ”henkistä terapiaa”; stressin purkua ja itseluottamuksen vahvistamista.
Sopivaa itsekriittisyyttä
Asiakassuhteen kestäessä ja jatkuessa olisi ohjaajan muistettava kysyä itseltään seuraavat kysymykset säännöllisesti: Valmistaudunko asiakastapaamisiin edelleen yhtä huolellisesti kuin alussa? Olenko edelleen palkkani arvoinen? ja teenkö valinnat harjoitusmuotojen, -paikkojen ja –aikojen valinnassa edelleen asiakkaan tavoite ja etu mielessäni? Jos vastaat johonkin kysymykseen negatiiviseen sävyyn tai joudut empimään vastauksissasi, on syytä tarkistaa omia arvojaan tai lopettaa asiakassuhde yhteisen edun nimissä.
Motivaation ylläpitämisen kultaiset säännöt
Innostuksen sytyttäminen ei ole treenarin suurin haaste, vaan innostuksen säilyttäminen. Seuraavat seikat huomioimalla onnistut siinä entistäkin paremmin:
Asettakaa tavoitteet ja niiden saavuttamisaikataulut realistisesti. Tavoite on hyvin määritelty, kun sen saavuttaminen edellyttää sitoutumista ja ponnistelua, muttei kohtuuttomasti luopumista
Laadi realistiset ja toteuttamiskelpoiset harjoitusohjelmat
Ohjaa ohjelma huolellisesti ja anna vaihtoehtoja sekä ohjeita sen muokkaamiseen
Ohjelmoi harjoitusohjelmaan tarpeeksi vähän liikkeitä ja muutama ekstraliike, joilla asiakas voi ylittää itsensä
Osoita aitoa kiinnostusta asiakkaan edistymistä kohtaan. Asiakkaat haluavat olla tilivelvollisia
Älä lupaa mitään, jota et pysty pitämään
Lähetä mahdollisuuksien rajoissa kannustavia teksti- ja sähköpostiviestejä
Anna asiakkaalle liikuntapassi tai harjoituspäiväkirja omatoimista seurantaa varten
Kalenteroikaa valmennustapaamiset hyvissä ajoin pitkälle eteenpäin
Valmista asiakas hyvissä ajoin mahdollisiin ”epämukavuustekijöihin”, kuten sijaisiin ja loma-aikoihisi
Muista olevasi ohjaajana idolin asemassa – ole luottamuksen arvoinen!
Asiakassuhde A:sta Ö:hön kirjoitussarjan muut osat