Ravintovalmentajan päivärytmi – mitä ottaa huomioon?

Mr. Ravintovalmentaja alias Mikko Vesterinen avaa ravintovalmentajan päivärytmiä ja sitä, miten oma ajankäyttö kannattaa suunnitella.Personal trainerin ja ravintovalmentajan työ ei ole ihan perinteistä kahdeksasta neljään- tai yhdeksästä viiteen -duunia. Vaikka joillekin tämä ei tule yllätyksenä, niin on otettava huomioon, että runsas määrä alalle tulevista valmentajista ovat alanvaihtajia, joille perinteisemmät työajat ovat olleet arkea jo vuosien tai vuosikymmenien ajan. Tästä syystä työaikojen vaihteluun on syytä varautua huolella.Aloittaessani valmennustyön olin niin kiitollinen joka asiakkaasta (toki vieläkin olen), että annoin heidän valita mieleisensä ajan ja sovitin oman aikatauluni sen mukaan. Lopputuloksena olin jatkuvasti töissä, vaikka kalenterini ei olisikaan ollut läheskään täynnä. Kalenterissani oli enemmän tyhjiä aukkoja kuin emmental-juustossa eikä asiaa auttanut se, että minulla ei ollut yhtä tiettyä toimitilaa. Tein siis työni aina asiakkaan ajankäytön kannalta hänelle parhaassa paikassa. Tässä tilanteessa pääsee helposti stressaantumaan vähästä todellisesta vapaa-ajasta, riittämättömästä korvauksesta suhteessa työn määrään ja jatkuvasta liikkumisesta paikasta toiseen. Eli tilanne on helposti täysin kestämätön. Saatoin pyörittää 10 asiakasta viikossa ja olla silti kotona vain mennäkseni melkein suoraan nukkumaan.Alla esimerkki päivärytmistäni työn alkuvaiheessa.

Klo Ma Ti Ke To Pe
7.00–9.00 Petri kisahalli Sanna keilaniemi Simo Tikkurila
9.00–11.00 Maija bulevardi Vapaa Koulussa Kuntosali Ohjelmien suunnittelu
11.00–13.00 Simo Tikkurila Koulussa Koulussa Vapaa Ohjelmien suunnittelu
13.00–15.00 Kuntosali Koulussa Kuntosali Koulussa Kuntosali
15.00–17.00 Markkinointi Vapaa Markkinointi Koulussa
17.00–19.00 Tiina Bulevardi Tiina Bulevardi Heikki Kisahalli Vapaa
19.00–21.00 Kuntosali Sanna Keilaniemi Timo Bulevardi

Oma tieni ulos edellisen kaltaisesta oravanpyörästä oli ensinnäkin löytää sopiva toimitila. Olin onnekas saadessani mahdollisuuden aloittaa Terveysliikuntakeskus FysioProVitan ainoana personal trainerina ja ravintovalmentajana Helsingin keskustassa. Nyt minulla oli paikka, johon saatoin pyytää asiakkaani. Päätin kuitenkin jättää mahdollisuuden valmennukseen muuallakin, mutta tällöin asiakkaan tulee maksaa hieman enemmän.Suuri osa asiakkaistani alkoi myös tulemaan uuden toimitilani lähistöltä tai jopa toimitilani kautta, sillä myös markkinointi kyseisen terveysliikuntakeskuksen asiakkaille ja kohderyhmälle oli helppoa. Toimitilalla kun oli jo vakiintunut asema toimialueellaan. Aloin myös sopimaan aikoja ajatellen myös itseäni. Toki asiakkaita on ehdottomasti kuunneltava, mutta he suostuvat yleensä mielellään juuri sinulle sopiviin tapaamisaikoihin.Valmennusten välillä olevista tyhjistä tunneista ei todennäköisesti kokonaan pääsekään eroon, vaan niiden ajaksi on luotava itselleen järkevää toimintaa. Tekemisestä ei varmasti ole puutetta ja nuo tunnit voi helposti täyttää valmennusten suunnittelulla, ruokapäiväkirjojen analysoinnilla, markkinoinnin toimenpiteillä, omilla treeneillä, uuden oppimisella tai vanhan kertaamisella.Tyhjät välit eivät aina ole suuren suuria, joten on hyvä suunnitella jo ennakkoon miten aikansa käyttää etteivät tyhjät tunnit valu hukkaan. Parhaimmassa tapauksessa tunnin aikaraja voi jopa nostaa tehokkuutta huomattavasti ja saat mahdutettua monen tunnin työn tuohon yhteen tyhjään tunnin väliin. Viikkoon on hyvä suunnitella myös pidempiä vapaita aikoja, jolloin on hyvää aikaa tarttua suurempiin ja haastavampiin suunnittelu- tai kirjoitusprojekteihin keskittymisen herpaantumatta.Olen pyrkinyt jakamaan työni ns. aamu- ja iltavuoroihin ja kotona pidettäviin kirjoitus- ja suunnittelupäiviin. Noin puolet asiakkaistani suosivat aamuaikoja, kun taas puolet suosivat iltapäivä- ja ilta-aikoja. Viikkorytmini on monesti seuraavanlainen:

Klo Ma Ti Ke To Pe
8.00–12.00 Valmennus Vapaa Kirjoitus Valmennus Valmennus
14.00–18.00 Vapaa Valmennus Suunnittelu Valmennus Vapaa

Joka toinen viikonloppu teen koulutustyötä perjantain ja lauantain. Valmennusrytmi kuitenkin säilyy silloinkin samana. Yleensä viikossa siis tulee vähintään yksi päivä, kun valmennusta tulee tehtyä sekä aamulla että iltapäivällä. Tällöin vapaata saattaa olla esimerkiksi klo 10–14. Tämä aika yleensä kuluu kuntosalilla ja tulevia toimenpiteitä suunnitellen, tai vaikka päiväunilla.Asiakastapaamisia viikkoon mahtuu tällä hetkellä n. 15, mutta tammi-huhtikuussa ja syys-marraskuussa valmennustapaamisia saattaa olla yli 20 viikossa. Tapaamiset koostuvat siis sekä liikunnasta että ravitsemuksesta.”Aamuvuoroon” heräilen siis n. klo 6.15 ja kotona olen kuntosalin jälkeen klo 15–16. Kun olen ”iltavuorossa”, heräilen samoihin aikoihin ja alan suunnittelemaan ruokaohjeita, treeniohjelmia ja lukemaan ruokapäiväkirjoja. Aiemmin näihin vapaisiin hetkiin sijoitin myös markkinoinnin toimenpiteeni mutta tätä nykyä kirjoittelen opinnäytetyötäni. Uusasiakashankinta jatkuu jälleen, kun pakolliset koulutyöt ovat pulkassa ja tradenomin paperit kourassa.”Iltavuoroon” lähden n. klo 13 ja kotiin palaan taas illalla. Kun valmennusta on koko päivän ajan, saatan olla Helsingissä pisimmillään aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Asun Järvenpäässä ja teen töitä Helsingin keskustassa, joten työmatkoihin kuluu päivässä n. kaksi tuntia. Tämän ajan pyrin hyödyntämään kuuntelemalla äänikirjoja ja seuraamieni asiantuntijoiden luentoja tai haastatteluja.[avatar user="mikkovesterinen" size="original" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/mikkovesterinen/"]Mikko Vesterinen on ravintovalmentaja ja Trainer4You-kouluttaja. Hän kirjoittaa artikkelisarjaa ravintovalmentajan työstä.[/avatar]Ajankäytön suunnittelu on siis keskiössä tässä palveluammatissa. Valmentajana tavoitteena on asiakkaiden hyvinvoinnin lisääminen, mutta ajatellessamme muita työssämme unohdamme monesti itsemme ja vapaa-aikamme eikä ole ihme, että joskus myös terveys- ja liikunta-alan ammattilainen saattaa palaa loppuun. Ratkaisuna tähän ovat mm. vakituinen toimitila, jolloin työmatkustamiseen käytetty aika vähenee. Tapaamisten sopiminen omaan kalenteriin parhaiten sopiviin aikoihin mahdollistaa myös kattavammat vapaa-ajan suunnitelmat ja jättää aikaa keskeytyksettömälle suunnittelutyölle. Tyhjien tuntien aikana tehtävien töiden suunnittelu etukäteen lisää tehokkuutta ja saatat huomata pystyväsi pitämään valmennusten jälkeen loppupäivän vapaata.


Ravintovalmennuksen työkalut ja artikkelisarjat käyttöösi – kirjaudu tai luo maksuton tunnus Trainer4You-tietopankkiin

tietopankki-rav-tyokalutMikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

Edellinen
Edellinen

Innosta, vaikuta, menesty – Training Forum 2016

Seuraava
Seuraava

5 tyypillistä haastetta laihduttajan ravintovalmennuksessa