Polkuni T4U-kouluttajaksi: Mikko Törmälehto
”Kehitä itseäsi ja valmennustapaasi jatkuvasti.”
Olen 34-vuotias valmentaja ja personal trainer -kouluttaja Oulusta. Omaan laajan ja monipuolisen kokemuksen valmennustyöstä sekä kouluttamisesta ja olen suorittanut hyvän määrän erilaisia tutkintoja ja kursseja. Tästä huolimatta en ole valmis. Enkä tule koskaan olemaan. Haluan kehittää itseäni jatkuvasti. Ja juuri siinä onkin ammattitaitoni ydin.Päätyönäni toimin tällä hetkellä Liikuntakeskus Voiton valmennusvastaavana. Lisäksi toimin Trainer4You:lla personal trainer -kouluttajana. Valmentamisen lisäksi erityisosaamiseeni kuuluu vahva luento-osaaminen. Luennoin aktiivisesti eri yrityksissä ja yleisötilaisuuksissa. Olen kerryttänyt kokemusta liikunnanohjaajana niin Suomessa kuin ulkomaillakin sekä useiden eri yritysten henkilöstön valmentajana. Ammattikorkeakoulun jälkeen tein kahden vuoden ajan yritysvalmennuksia, jonka jälkeen lähdin opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon liikunta- terveystieteitä. Tällä hetkellä toimin Oulussa Voiton valmennustiimin vetäjänä.Liikuntakeskus Voitossa asiakkainani on niin elämäntapamuutosta tavoittelevia kuin myös tavoitteellisemmin treenaavia kuntourheilijoita. Lisäksi valmennan kansainvälisen tason kilpauimaria sekä paria kansallisen tason kilpaurheilijaa. Trainer4Youlla koulutan Psyykkinen valmentaja –koulutuskokonaisuutta sekä PT-putken lähijaksoja 1-3, joissa aiheina ovat toiminnallinen anatomia, harjoittelun kokonaisohjelmointi ja psyykkinen valmennus sekä sydän- ja verenkiertoelimistön toiminta.
Kehitykseni taustalla on myös tiimin voima
Trainer4You merkitsee minulle ennen kaikkea jatkuvaa kehitystä. Oma tietotaitoni on mennyt T4U:n ansiosta vuosien varrella hurjasti eteenpäin. Olen tavannut huippuosaajia ja saanut tehdä töitä sekä kouluttautua kovatasoisessa jengissä, joka on nostanut myös omaa tasoani ylöspäin. Trainer4You on osaltaan myötävaikuttanut siihen, että olen saanut innostuksen kehittää itseäni koko ajan. Koen, että ilman T4U:n sisällä vallitsevaa oppimisen ilmapiiriä ja huippukollegoiden sparrausta, osaamiseni ei olisi nykyisellä tasollaan.
Kouluttaudu asiakkaidesi vuoksi
Valmennusfilosofiani on muuttunut vuosien varrella paljon, ja hyvä niin. Urani alussa syyllistyin siihen samaan asiaan, johon niin moni muukin aloitteleva pt ja valmentaja syyllistyy: antamaan ohjeita, jotka eivät oikeasti tue asiakkaan tapojen muutosta ja kehitystä pitkällä aikavälillä. Pahimmillaan annoin ohjeita liikaa ja ennen kaikkea sellaisia ohjeita, joita ei olisi voinut noudattaa pysyvästi, pitkällä tähtäimellä. Syyllistyin asiantuntija-ansaan, jossa omalla toiminnallani en tukenut asiakkaan omaa muutosta. On helppoa valmentaa niin, että asiakas saa tuloksia valmennuksen aikana. Eri asia on valmentaa niin, että asiakkaan saavutukset pysyvät yllä myös sen jälkeen, kun valmentaja ei ole enää kuvioissa mukana.Jatkuva oppiminen ja itseni kehittäminen ovat intohimojani. Monipuolisen valmennuskokemuksen lisäksi olenkin vuosien varrella suorittanut vinon pinon erilaisia liikunta- ja hyvinvointialan tutkintoja. Lisäksi tavoitteenani on käyttää päivittäin vähintään puoli tuntia opiskeluun. Luen paljon sekä kuuntelen erilaisia äänitiedostoja, joista pyrin ammentamaan ajatuksia itselleni.
Psyykkisellä valmennuksella on suuri rooli onnistuneessa elämäntapamuutoksessa
On syytä muistaa, että ohjeiden noudattaminen lyhyen aikaa ja käyttäytymisen muuttuminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Käyttäytymisen muutos vaatii ajatusmallien muuttumista. Tämän vuoksi on oleellisen tärkeää, että asiakas ei ole passiivinen tiedon vastaanottaja, vaan hän on itse aktiivinen osa muutostaan. Koutsin tulee antaa sellaisia ohjeita, joita asiakas pystyy noudattamaan. Asiakkaalle on hyvä antaa vain 1-2 asiaa (esim. ohjeet aamupalaan) kerrallaan. Kun ne sujuvat, otetaan seuraava askel. On hyvä muistaa, että asiakas pystyy tekemään tasan sen muutoksen, mihin hänen sen hetkiset voimavarat riittävät. Jos voimavaroja on paljon, muutos voi olla nopeaakin. Jos taas asiakkaan elämä on härdelliä aikataulupaineiden, stressin ja jaksamisen kanssa, hänellä on voimavaroja hiukan pienempiin muutoksiin arjessaan.Tärkeintä on se, että koutsi ymmärtää, mikä on sopiva vaatimustaso asiakkaalle ja ohjeet ovat sen mukaisia. Anna siis asiakkaalle ohjeita, joita hän pystyy noudattamaan. Kysele asiakkaan mietteitä ja mieti ohjeita uusiksi, jos asiakas ei pysy suunnitelmassa. Ohjeen on oltava niin yksinkertainen, että muutoksen pystyy tekemään. Valmentajan tehtävä on saada asiakas pois ”sitku ja mutku”-elämästä ja saada keskittyminen nykyhetkeen. Ei huomiseen, ensi viikkoon vaan tähän päivään. Hyvä kysymys onkin, ”mikä on pienin mahdollinen teko tavoitteesi eteen, jonka voit tehdä jo tänään?”
Valmentajan tulee antaa asiakkaalleen kotitehtäviä
Miksi? Jos näet asiakastasi vain kerran kaksi viikossa, se on aivan liian vähän siihen, että toiminta siirtyisi arkeen. Oleellista on kuitenkin se, mitä tapahtuu valmennustapaamisten ulkopuolella. Oma valmennustoimintani näkyy konkreettisesti esim. siinä, että nykyään annan hyvin harvoin asiakkaalle kaloreihin sidottua ruokavaliota. Sen sijaan käyn keskustellen läpi asiakkaan senhetkistä ruokailua ja annan vaihtoehtoja ja ideoita annoksiin. En kiellä mitään, enkä tue omalla valmentamisellani kuuriluontoista ajattelua. Kaloreihin sidottua ruokavaliota monikin kyllä toivoisivat, mutta kokemukseni osoittaa, että usein sitä pystytään noudatetaan tasan niin kauan kun valmentaja on kuvioissa mukana. Vai oletko itse jaksanut noudattaa kauan ruokavaliota, joka perustuu kalorien laskemiseen ja ruokien punnitsemiseen? Valmennuksen tulee siis tähdätä tapojen muuttumiseen ja siihen, että asiakkaalla itsellään on aktiivinen rooli muutoksessaan.
Tässä vinkkini uusille ja tuleville trainereille:
- Etsi intohimosi ja kehitä itseäsi jatkuvasti: lue kirjoja, tutkimuksia, laadukkaita blogeja ja suorita kursseja sekä jatkokoulutuksia.
- Verkostoidu. Etsi käsiisi itseäsi viisaampia ja opiskele heidän toimintatapojaan. Tarvittaessa tarjoudu maksamaan heidän opeistaan. Mieti keinoja, jotka hyödyttävät molempia eli tarjoa vaikka oravannahkakauppaa, jotta saat mitä tarvitset ja pystyt myös antamaan toiselle jotain, mitä hän tarvitsee.
- Maineesi on paras aseesi. Personal trainingissa mikään ei ole tehokkaampaa kuin hyvä maine ja toimiva puskaradio.
- Opiskele laajasti eri harjoitusmetodeja. Jos vedät asiakkaallesi tabata-rääkin, peruskestävyysharjoituksen tai vaikka German Volume Trainingiä, niin pidä huoli, että olet selvillä, mihin nuo menetelmät perustuvat ja miltä kyseiset treenit tuntuvat.
- Ole asioiden suhteen tiukka, mutta kohtele asiakasta silkkihansikkain. Sovituista asioita täytyy pitää tiukasti kiinni, mutta asiakkaan persoonaa ei tule solvata.
- Anna asiakkaallesi kotiläksyjä. Näet asiakastasi maksimissaan pari kolme kertaa viikossa. Se ei ole tarpeeksi, jos he haluavat kehittää uusia tapoja/rutiineja arkeen ja saavuttaa kovia tuloksia.
- Anna ohjeita, joita asiakas pystyy noudattamaan.
- Muuta yksi asia kerrallaan. Toimiva kysymys on, ”mikä on pienin mahdollinen teko tavoitteesi eteen, jonka voit tehdä jo tänään?”
- Älä koskaan unohda hymyillä!
Tutkinnot:
- Liikuntatieteiden maisteri, (LitM) Jyväskylän yliopisto.
- Liikunnanohjaaja (YAMK), Valmennuksen koulutus, Vierumäki Suomen urheiluopisto.
- Liikunnanohjaaja (AMK), Rovaniemen ammattikorkeakoulu (erikoistunut valmennukseen).
- Valmentajan ammattitutkinto, Santa Sport Lapin urheiluopisto.
- Terveystieteiden perus- ja aineopinnot, Oulun yliopisto & Jyväskylän yliopisto.
- NLPTrainer I-III, True Hearts NLP-Finland.
- Ravintovalmentaja, Trainer4You.
- Personal trainer, Trainer4You.
Facebook: Valmentaja Mikko TörmälehtoInstagram: tormalehtomikko