Mitä terveys on osa 3 - Terveys muodostuu valinnoista

Terveyden arvo ja elämäntapa

Terveys on niin arvokasta, että sen vuoksi kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään omia toiminta- ja elintapojaan sekä tulla tietoiseksi omista valinnoista, joista terveys muodostuu.

Päiviin mahtuu kymmeniä valintoja; syönkö aamupalan, millä menen töihin, käytänkö portaita vai hissiä, syönkö ateriat ja pidänkö tauot, mitä syön jne. Itselleen on hyvä olla rehellinen ja tarkistaa ajoittain omat päivittäiset valinnat ja kysyä itseltään: mikä minulle on elämässäni tärkeää? Tukevatko valintani ja toimintani minulle tärkeitä asioita?

Elätkö itseäsi arvostaen ja omaa terveyttä ja hyvinvointia edistäen?

Voit itse vaikuttaa päivittäisiin valintoihisi. Kiireessä eläen käy helposti niin, että päivät ovat tulipalojen sammuttelua ja illalla huokaistaan helpotuksesta, kun saadaan hetki nukkua ennen kuin sama rumba jatkuu aamulla.

Väsyneenä ei jaksa välittää valinnoista tai miettiä niiden merkitystä. Kiireessä ja väsyneenä valintoja ohjaa usein hetken helpotus ja nopea mielihyvä. Mitä jos ennakoisit ja helpottaisit arkeasi, lisäisit omia voimavaroja (uni- ja ruokarytmi, veden juonti ja arjen aktiivisuus), jotta voit olla virkeä ja valita itsesi parhaaksi?  Valitse terveys ja omaa hyvinvointia tukeva elämäntapa. Taikasanoina onnistumiseen ovat: pysähtyminen ja ennakointi.

Muutos

Muutos pitää sisällään erilaisia vaiheita. Muutokselle kannattaa antaa aikaa ja ajatella prosessia uusien tapojen harjoitteluna. Ennen muutoksen tekemistä pitää haluta muutosta ja tulla tietoiseksi omista tavoistansa (pysähtyä katselemaan omaa toimintaa ulkopuolisen silmin) sekä tunnistaa oman arjen syy -seuraussuhteet karkeasti. Muutos lähtee korvienvälistä; tarpeesta tai päätöksestä ja se vaatii nykyisten tapojen tiedostamista. Muutoksessa onnistumiseen tarvitaan toimintatavoitteita ja ennakointia sekä toiminnan harjoittelua. Muutokseen kannattaa suhtautua lempeästi, harjoitellen päivittäin uusia tapoja, keskittyen 1-3 olennaisimman tavan muuttamiseen kerrallaan. Siinä on riittävästi haastetta arjen keskellä.

Toimintatapojen oppiminen ja rutiinit

Koko elämää ei kannata muuttaa kerralla. Voidaan verrata tilannetta uuden lajin opettelemiseen; ensin pitää harjoitella lajin perustaitoja ja liikkeitä sekä ymmärtää taktiikka, ennen kuin voidaan pelata onnistuneesti uutta lajia. Toimintatapojen oppimiseen voi suhtautua samalla tavalla, kun minkä tahansa taidon oppimiseen.

Uusien tapojen opettelu on hankalaa, koska toistot puuttuvat ja tekeminen vaatii paljon ajattelua. Aluksi uusi toimintatapa toteutuu ajattelun kautta eli joudut valitsemaan uuden toimintatavan joka kerta uudestaan. Otetaan esimerkiksi, että olet päättänyt lisätä portaiden käyttöä ja vähentää hissillä kulkemista. Alkuun joudut joka kerta portaat kohdatessasi tekemään tietoisen valinnan käyttää niitä hissin sijaan. Kun toistoja on kertynyt tarpeeksi, huomaat valitsevasi portaat automaattisesti, sen enempää ajatustyötä siihen käyttämättä.Taidot ovat harjoittelun tulosta. Kun asioita toistetaan, hermostossa vahvistuu kyseisen taidon hermorata ja mitä enemmän toistoja tehdään, sitä vahvempi hermorata siitä muodostuu ja sitä vahvempi taito, koska keho adaptoituu eli tottuu toimimaan tietyllä tavalla.

Valinnat

Elämäntapa koostuu valinnoista. Valintoja muuttamalla tavat muuttuvat ja se saa aikaan kokonaisuuden muutoksen, eli uuden elämäntavan. Toiminnan muuttaminen lähtee oman ajattelutavan muuttamisesta. Valinnoissa saatetaan valita helpoin tapa tehdä; lähin parkkiruutu, hissi, pikaruoka lounas, jotta aikaa säästyy, herkkuhetki illalla rentoutuen sohvalla jne. Terveyttä tukeva valinta kuitenkin on aktiivinen valinta; töihin liikkuen edes osan matkaa, portaat hissin sijaan että tulee askeleita ohimennen, lisää salaattia lounaalla, jotta tulee kasviksia, marjarahka viinerin sijaan, koska jälkiruoka voi olla myös parempi valinta ja töiden jälkeen ystävän kanssa kävely, jotta liikunta hoituu sosiaalisen hetken ohessa.

Kuva (c) Antti Koskinen

Edellinen
Edellinen

Kansainvälisestä projektista kunniamaininta

Seuraava
Seuraava

Opi HOT taitoja osa 2 - Sitoutuminen arvojen mukaiseen toimintaan