Trainer4You

View Original

Värähtely ja hermosto

Värähtely ei ole mikään uusi ilmiö. Jostain syystä hermostomme on miljoonien vuosien aikana kehittynyt reagoimaan siihen. Eläinten on havaittu spontaanisti tärisevän ja ravistelevan itseään altistuttuaan voimakkaalle stressille. Näin eläin todennäköisesti purkaa stressin aiheuttaman kortisolireaktion. Tämä sama ominaisuus on meidänkin hermostossamme.

Arjessa pystyt observoimaan tämän mekanismin toimintaa esimerkiksi ajaessasi pitkää matkaa autolla. Auto värähtelee aina tien pinnan epätasaisuuksien kautta. Monotoninen äänimaailma yhdistettynä tähän värähtelyyn aktivoi parasympaattista (rentouttavaa) hermostoa. Tästä syystä ihminen (myös autossa olevat lapset) toisinaan kokee voimakasta nukahtamisen tarvetta maantiellä ratin takana. 

Tätä ominaisuutta vivutetaan myös TRE (Trauma Releasing Exercises) itsehoitomenetelmällä. Tässä menetelmässä käytetään tärinää rentouttamaan hermostoa ja poistamaan trauma/stressireaktio hermostosta. Värähtelyä hyödynnetään myös tiibetiläisissä äänimaljoissa. Kurkkulaulanta, joka aiheuttaa värähtelyä vagushermoon, on myös havaittu rentouttavan hermostoa.

Värähtelyyn reagoi nimenomaan hermostomme parasympaattinen eli rauhoittava osa. Altistamalla elimistö värähtelylle, aktivoituu elimistön parasympaattinen hermosto. Tämä hermoston aktivoimisella on monia terveyden kannalta positiivisia vaikutuksia. Tieteellisiä tutkimuksia matalataajuisesta värähtelystä ja autonomisesta hermostosta on yllättävän vähän. Äänimaljoista ja niiden värähtelyn vaikutuksista autonomiseen hermostoon on jonkin verran tutkittu ja alustavat tulokset ovat positiivisia.

Neurosonic

On yksi moderni laite, joka hyödyntää värähtelyn vaikutusta hermostoon erittäin tehokkaasti. Kyseinen laite on tuoli, patja tai divaani. Laitteisto on sisäänrakennettu näihin elementteihin. Laitteisto lähettää matalataajuista värähtelyä, jonka käyttäjä aistii kehossaan. Tuntemusta voisi verrata vaikkapa kissan kehräykseen tai bussissa istumiseen, jonka ison dieselmoottorin värinän aistii penkin kautta. Laite on Suomesta lähtöisin ja sitä on alkanut esiintyä erilaisissa hoitolaitoksissa, hyvinvointilaitoksissa sekä hyvin varustelluilla kuntosaleilla lisäpalveluna.

Kokeilin itse Neurosonic patjaa vuonna 2021 sen jälkeen, kun Koronavirus oli aiheuttanut minulle hermostollisia ongelmia ja sen seurauksena todella pahan unihäiriön sekä alentuneen rasituksen sietokyvyn. Sympaattinen (kiihdyttävä) hermosto oli jäänyt tämän seurauksena pahasta ylikierroksille. Sain apua varsinkin uneeni patjan käytöstä. Viikon käytön jälkeen päätin ostaa itselleni oman Neurosonic patjan. Toistaiseksi tämä on ollut yksi parhaista sijoituksista omaan hyvinvointiini, mitä olen koskaan tehnyt. Käytän patjaa iltaisin nykyään säännöllisesti.


Teen myös univalmennuksia ja vaikeimpiin tapauksiin, on tämä minun ässä hihassa. Toistaiseksi kaikki patjaa kokeilleet asiakkaani ovat raportoineet parantunutta unen laatua ja lyhentynyttä nukahtamisaikaa noin viikon käyttöjakson jälkeen. Neurosonicin vahvuuksiin kuuluu sen helppous ja matala käyttämiskynnys. Patjan tuottama värähtely vaikuttaa sinuun, riippumatta kuinka stressaantunut olet sillä hetkellä tai missä ajatuksesi ovat. Käyt vain makaamaan patjalle ja se hoitaa loput. Tuntemus käytön aikana on äärimmäisen miellyttävä ja rentouttava.

Modernissa yhteiskunnassa on todella monta asiaa, jotka aktivoivat kiihdyttävää hermostoamme ja toimivat stressitekijöinä. Aktiivisia rentoutumisen hetkiä on useimmilla vastapainoksi aivan liian vähän. Aktiivisen rentoutuksen menetelmistä jooga, meditaatio, äänimaljarentoutus, venyttely, huolipäiväkirja yms. ovat hyviä mutta vaativat mentaalista keskittymistä. Neurosonic menetelmässä riittää, että käy istumaan tai makaamaan laitteeseen. Neurosonic laitteesta on myös tehty yksi opinnäytetyö. Työssä tutkittiin sen vaikuttavuutta stressiin ja unihäiriöön. Tutkimuksessa havaittiin, että stressitasot laskivat, yleinen rentoutumistaso kasvoi sekä unihäiriöt vähenivät (Haapaniemi 2013).

Voit käydä lukemassa lisää osoitteessa www.neurosonic.fi

Värähtelyä stressaantuneille

Äänimaljat

Kannustaisinkin kaikkia hektisessä arjessa eläviä kokeilemaan värähtelyn vaikutusta omaan hermostoon. Äänimaljarentoutus tai -hoito sekä Neurosonic patja ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Värähtely on todella hyvä luonnollinen ja lääkkeetön menetelmä aktivoida sellaisia mekanismeja kehossa, jotka ovat siellä jo valmiina.

Tämän lisäksi ainakin yksi tietoinen rentoutumisen hetki stimuloivan ja stressaavaan arjen keskellä on varmastikin tervetullut lähes jokaiselle. Uskon, että tulevaisuudessa tutkimustiedon lisääntyessä värähtelyä tullaan käyttämään enemmän hoitomuotona useisiin terveysongelmiin.


*Läpinäkyvyyden varmistamiseksi tulee todeta, että artikkelin kirjoittajalla ei tätä kirjoittaessa (18.4.2024) ole mitään sitoumuksia tai kaupallisia sitoumuksia artikkelissa mainittuihin palveluihin tai yrityksiin.


Kirjoittaja Samu Sandberg

Trainer4You:n kouluttaja


Lähteet

Haapaniemi, H. 2013. Tutkimus Neurosonic-menetelmän vaikutuksesta stressiin ja unihäiriöön. Opinnäytetyö. Hyvinvointiteknologian koulutusohjelma. Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Luettavissa: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/54640/Haapaniemi_Heli.pdf?sequence=1