Trainer4You

View Original

Arto Pesola: Voiko arkiaktiivisuudesta tehdä bisnestä?

Fibionin perustajajäsen, liikuntafysiologi Arto Pesola lupaa laajentaa personal trainerin palvelutarjontaa kuntosalilta ja lenkkipolulta myös arkiaktiivisuuden puolelle.Istuminen on vaarallista. Peppu penkissä vietetyt tunnit lisäävät tuntuvasti sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, joidenkin syöpien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä, eikä tuki- ja liikuntaelimistökään säästy passiivisuuden piinalta. Istumisen lisääntymistä on jopa syytetty maailman lihavuusepidemian aiheuttamisesta huolimatta lisääntyneestä liikuntaharrastuksen määrästä. Luultavasti sinäkään et ole voinut välttyä tältä istumispaatokselta, joka on vellonut mediassa viime vuosien aikana. Siltä ei ole välttynyt myöskään ikänsä toimistotyötä tehnyt Pirkko, 53, joka kaikkien näiden passiivisten vuosien jälkeen haluaa tehdä asialle jotain. Hän päättää ottaa härkää sarvista ja kävellä personal trainerin juttusille. "Olen istunut ikäni tuolissa, mutta nyt haluan muutosta. Osaatko auttaa minua?"Onko sinulla vastausta olemassa?

Suurin osa tiedostaa jo istumisen haitat

Huolimatta istumisen ja arkiaktiivisuuden keskeisestä roolista yksilön terveyden kannalta, niiden huomioiminen personal trainerin valmennuksessa on usein vain sivujuonne. Tämä ei ole valmentajan vika. Personal trainerin tärkeintä bisnestä on oman osaamisen myynti, joka kohdistuu asioihin, joista on olemassa selkeä näyttö, ohjenuorat ja joka on tehokasta sekä toteutettavuuden että haluttujen lopputulosten näkökulmasta.Toistaiseksi arkiaktiivisuus ja istuminen eivät ole täyttäneet noita kriteereitä. Ne ovat olleet sivujuonne, josta on hyvä mainita, mutta joka kilpailukykyisten työkalujen ja toimintatapojen puuttuessa on jäänyt juuri sellaiseksi. Olemassa olevat aktiivisuusmittaritkin on suunnattu kuluttajille, ne ovat suhteellisen epätarkkoja ja tarjoavat dataa ilman sen kummempaa sisältöä ja suosituksia, puhumattakaan raportoinnista, jota valmentaja voisi käyttää työkalunaan.Kukaan ei ole osannut sanoa, kuinka paljon istumista on liikaa, miten liikunta vaikuttaa istumisen vaaroihin, ja mitkä voisivat olla juuri minun askeleeni istumisen haittojen välttämiseksi. Kaikki tietävät istumisen olevan vaarallista, mutta tämän hetken polttava kysymys on, kuka osaa tarjota ratkaisuja istumisen vaarojen selättämiseksi?

Arjen asiantuntijaksi

Viime vuosina istumisen haitat ole alettu noteerata. Sen lisäksi, että liiallinen istuminen heikentää terveyttä kuntoliikuntaharrastuksesta huolimatta, saavuttavat arjessaan aktiiviset ihmiset kuntotavoitteensakin nopeammin kuin arjessaan passiiviset. Painonhallinnassa arkiaktiivisuus on hellä ja kestävä tapa ylläpitää tai lisätä energiankulutusta – riittävä arkiaktiivisuuden määrä yhdistettynä ruokavalioon on jopa edellytys onnistuneelle painonpudotusprojektille. Huomaa myös, että arjessaan aktiivinen mutta liikuntaa harrastamaton henkilö voi olla useiden terveysmuuttujien perusteella terveempi kuin liikunnallinen sohvaperuna.fibion-01Juuri näistä syistä personal trainerin on syytä ottaa arjen aktiivisuus tosissaan, valmensi hän sitten liikunnallisesti aktiivisia tai vasta liikuntapolun alussa olevia ihmisiä. Esimerkiksi työhyvinvointivalmennuksissa tavoitteellinen kuntosalitreeni saattaa koskettaa vain muutamia kymmeniä prosentteja asiakkaista, mutta istuminen ja arkiaktiivisuus koskettavat kaikkia. Useille ihmisille liikunnallisen elämäntavan startti ei välttämättä ala kuntosalilta, vaan arjen oivalluksista. Niin myös Pirkolla, joka haluaa uuden aktiivisen suunnan elämälleen.Säädettävät työpöydät ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti, mutta hankinnan kohdentaminen ja käyttöaktiivisuuden selvittäminen eivät onnistu ilman tuohon käyttötarkoitukseen suunniteltua mittausta ja raportointia.

Liiketoimintaa myös tapaamistuntien ulkopuolella

Yksi personal trainerin liiketoiminnan kulmakivistä on tapaamistunnin hinta. Mitä enemmän arvoa personal trainer pystyy luomaan yhdellä tapaamisella, sitä järkevämpi hänen bisnesmallinsa on. Suurempia ryhmiä valmennettaessa personal trainerin aika ei edes riitä tehokkaaseen yksilövalmennukseen, jos apuna ei ole järkeviä työkaluja. Personal trainer on asiakkaan kanssa tekemisissä parhaimmillaankin vain muutaman tunnin viikossa tai kuukaudessa, jolloin tieto valmennusten ulkopuolisesta aktiivisuudesta tuo kultaakin kalliimpaa tietoa valmennusten kohdentamiseen ja suunnitteluun – ja yritykselle elintärkeän mahdollisuuden laskuttaa myös tapaamisten ulkopuolisesta ajasta.Arjen passivoitumiseen haetaan ratkaisuja kiihtyvällä tahdilla. Tarjonta ei kuitenkaan vielä vastaa kasvanutta kysyntää. Tuossa ristiriidassa piileekin valtava potentiaali profiloitua arjen asiantuntijaksi ja se on vieläpä järkevä askel liiketoiminnan näkökulmasta.

Maailman paras istumis- ja aktiivisuusraportti ammattilaisille

Muutama vuosi takaperin olimme tutkijakollegani Olli Tikkasen kanssa tekemässä mittauksia omaa graduprojektiani ja Ollin väitöskirjaa varten. Noihin aikoihin istumistutkimuksia alkoi tulla tiedelehtiin kuin sieniä sateella ja menetelmät tarkkaan arkiaktiivisuuden mittaamiseen kehittyivät huimaa vauhtia. Teimme Ollin kanssa koehenkilöille mittauksia heidän arkisten askareidensa kuormittavuudesta sekä istumisen määrästä ja annoimme heille siitä palautetta. Ihmiset olivat haltioissaan. Tai oikeastaan melko peloissaan. "Ai noinko paljon minä oikeasti istun?"Päätimme, että tämä homma pitää viedä eteenpäin, laboratorion seinien ulkopuolelle. Nyt, noin neljä vuotta myöhemmin, voimme ylpeänä esitellä Fibionin. Fibion on ammattilaisten työkaluksi suunniteltu istumis- ja aktiivisuusraportti. Se koostuu pienestä mittarista, jota personal trainerin asiakas pitää taskussaan viikon verran, sekä visuaalisista ja ymmärrettävistä raporteista, jotka valmentaja käy läpi asiakkaan kanssa.Raporttien avulla valmentaja voi osoittaa asiakkaalle hänen istumis- ja liikunta-aikansa suhteessa suosituksiin, sekä näyttää riittääkö liikunta istumisen terveyshaittojen vähentämiseen. Mikä tärkeintä, raportit sisältävät tavoitteenasettelutyökalun, jossa asiakas voi muuttaa tietokoneen näytöllä istumis- ja aktiivisuusaikaansa visuaalisilla liukukytkimillä. Samalla hän näkee miten muutokset istumisessa, istumisjaksojen pituudessa sekä liikunnassa vaikuttavat hänen terveyspisteisiinsä.Intohimonamme on ollut tehdä arjen aktiivisuudesta kova juttu valmentajalle – nostaa se pois harmaalta alueelta yhdeksi tärkeimmistä valmennuksen kulmakivistä. Fibionin avulla personal trainer voi osoittaa asiakkaalleen tutkittuun tietoon perustuvat askeleet aktiiviseen arkeen. Asiakkaan silmissä asiantuntijuutesi määrittää se, kuinka hyvin pystyt kommunikoimaan viestisi hänelle. Siihen Fibion raportit on juuri suunniteltu: nostamaan sinut jalustalle arjen asiantuntijana.arto-pesolaOlemme nyt aloittaneet Fibion Beta -pakettien myynnin. Pakettiin kuuluu rajoittamaton määrä Fibion Raportteja 26.11. asti, 5 raporttia myytäväksi asiakkaalle, sekä Fibion mittari. Myymme Fibion Betaa -50% alennuksella 26.11. saakka. Ensimmäiset tuotteet lähetetään maailmalle 7.9.Fibion Betaan pääset tutustumaan, ja tuotteen tilaamaan, osoitteessa www.fibion.com.


Arto Pesola toimi myös asiantuntijajäsenenä Sosiaali- ja Terveysministeriön työryhmässä, joka laati Suomeen istumissuositukset ensimmäisten joukossa maailmassa. Arto on julkaissut aiheesta myös kaksi kirjaa: Luomuliikunnan vallankumous (Fitra 2013) ja Luomuliikunnan työkirja (Fitra 2015), joita ollaan parhaillaan kääntämässä kansainväliseen levitykseen.