Trainer4You

View Original

Tukeeko salitreenisi harrastustasi vai toisinpäin?

Yksi primääri syy liikunnan harrastamiseen ihmisillä on pätevyyden kokemus. Kokemus siitä, että ”olen hyvä”, ”onnistun” ja ”olen osa jotakin” -motivoivat ihmistä liikkumaan. Totta kai on paljon muitakin syitä miksi ihmiset liikkuvat. Näihin kuuluvat mm. terveys, ulkonäkö, suorituskyky yms. Valtaosa kuntosaliharjoittelun aloittaneista kuitenkin lopettaa jossain vaiheessa. Syy tähän lienee se, että useimmilla rakkaus rautaan ei vain kanna hautaan asti.

Jokainen kuntosalilla enemmän käynyt tietää sen porukan, joka vain yksinkertaisesti rakastaa rautaa. Heistä on kiva nostaa raskaita asioita vuodesta toiseen. Tavoitteena heillä on joko jumalalliset voimat tai kreikkalaisen jumalan fysiikka, joka jättää ihmisyyden taakseen. Tämä on se porukka, joka löytyy salilta jouluaattona, joulupäivänä, uutena vuotena ja juhannuksena. Heille uuden oman ykkösmaksimin nostaminen tai sentin lisäys reiden ympärykseen on loputon ilonaihe, joka motivoi jatkamaan treenaamista vuodesta toiseen.

Valtaosa meistä salilla kävijöistä ei kuitenkaan kuulu tähän kategoriaan. Useimmilla meistä salilla käyminen on kausiluontoista ja ei niin tavoitehakuista. Tammikuun new year new me ja sitten pakollinen kesätauko yms. Kuntosaliharjoittelu on useimmiten luonteelta varsin monotonista. Harjoittelua tietenkin pystytään muuttamaan erilaisilla liikkeillä, ohjelmilla ja treenityyleillä. Kuitenkin sitten kun aletaan puhua useista vuosista, alkaa tekeminen väistämättä toistamaan itseään. Ironisesti myös valitettavasti nimenomaan se riittävä toisto on se mikä kehittää ominaisuuksia.

Saliharrastuksen tukena

Kuntosali on hyvä työkalu kehon harjoittamiseen. Siellä pystyy yhdessä ja samassa paikassa monipuolisesti harjoittamaan kehon eri ominaisuuksia kuten voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Monille kuitenkin jonkin harrastuksen tuoma ilo ja onnistuminen peittoaa fiiliksissä salitreenin. Tehty maali, voitettu ottelu/kilpailu tai vaikkapa osuttu laukaus antaa useimmille ihmisille paljon vahvemman ”jippii” ilmiön kuin mitä salilla on tarjota. Monissa lajeissa kuitenkin oikein toteutetusta kuntosaliharjoittelusta voidaan saada merkittävää parannusta itse lajisuoritukseen. 

Jokin harrastus yhdistettynä kuntosaliharjoitteluun voi todennäköisesti auttaa pitkällä tähtäimellä myös salimotivaation kanssa. Kuntosaliharjoittelu yhdistettynä johonkin lajiin on myös todennäköisesti terveyden näkökulmasta edukasta. Monet lajit, varsinkin syklistä toistoa (juoksu, hiihto, uinti yms.) sisältävät kuormittavat kehoa yksipuoleisesti ja monotonisesti. Salilla voi saada lisätehoa lajiin ja ehkäistä myös urheiluvammoja.

Useimmille asiakkailleni, jotka aloittavat liikuntaa ylipäätänsäkin, suosittelen etsimään salin lisäksi jonkin toisen liikuntaharrastuksen. Näistä kahdesta elementistä pystyn sitten useimmiten rakentamaan pitkäkestoisia liikuntatottumuksia ja rutiineja.

Harrastus salin tukena

Raudan rakastajillekin suosittelen aina myös jotain muuta kuin pelkkää kuntosaliharjoittelua. Saliharjoittelussa helposti rutinoituu ja toistaa vain sitä missä on jo hyvä. Vaihtelu virkistää mieltä ja välillä keholle on hyvä antaa monipuolisempaa ärsykettä. Jopa maksimaalista lihasmassaa tavoitteleville suosittelen yleensä jotain sellaista tekemistä, missä omaa tasapainoa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa joutuu haastamaan.

Kuntosaliharjoittelussa harva myöskään harjoittaa kehon eri ominaisuuksia monipuolisesti. Yleisesti ottaen keskitytään tiettyihin ominaisuuksiin/ominaisuuteen ja sitten sitä toistetaan. Liikunnalliset harrastukset yleensä pakottavat positiivisesti kehittämään myös muita fyysisen kunnon osa-alueita. Raudan rakastajille neuvoisinkin valitsemaan jonkin sellaisen lajin, jossa tarvitaan muita ominaisuuksia kuin lihasvoimaa.