Mistä personal trainer saa virtaa omaan työhönsä?
Muista, että unelmaduunikin voi uuvuttaa. Riku jakaa seitsemän vinkkiä, mistä personal trainer voi ammentaa virtaa omaan työhönsä.Personal training on useimmille ammattiryhmänsä edustajille unelmaduunia. Työ liikunnan, terveyden ja ravitsemuksen parissa on mielekästä, asiakkaat ovat lähes poikkeuksetta mukavia sekä motivoituneita ja työ palkitsee vaihtelevuutensa, onnistumistensa sekä tuottavuutensa kautta. Vaikka lähtökohdat jatkuvaan ruusuilla tanssimiseen ovat olemassa, on todellisuus kuitenkin aina tarua inhimillisempää. Personal trainerkin voi tosielämässä uupua, väsähtää ja kaivata lisää energiaa työhönsä.Tämä postaus tarjoaakin sinulle ajatuksia siihen, kuinka tsemppaat itseäsi silloin, kun väsyttää tai on omia murheita ja tuntuu hankalalta kohdata asiakas. Lupaan sinulle myös aseita siihen, miten pysyt positiivisena ja tarjoat tilanteesta huolimatta parasta palvelua.
1. Suunnittele
Juoksemaan oppii juoksemalla ja suunnittelemaan suunnittelemalla. Jos työt hallitsevat liikaa ja aikataulut uhkaavat karata lapasesta, niin pidä aika ajoin palaveri itsesi kanssa ja ota koppi kaaoksesta. Pistä palaverissa asiat tärkeysjärjestykseen aikatauluttamalla, priorisoimalla ja kalenteroimalla perheaika, työ, harrastukset sekä opiskelu omille paikoilleen, jotta suunnitelmallinen tekeminen on taas mahdollista.Seuraavan viikon suunnittelupalaveri loppuviikosta ja uuden viikon priorisointipalaveri tuovat tekemiseen ryhtiä, laatua ja nousujohteisuutta.
Lataa opas Päivä personal trainerina ja lue, miltä Katin, Juha-Matin ja Kristianin päivät näyttävät.
2. Kehitä itseäsi
Mitä enemmän opiskelet ja kehität itseäsi, sitä vähemmän tulee huteja ja pysytyt luottamaan, että olet oikealla suunnalla, jolloin stressikin tuntuu miellyttävämmältä. Tämä pätee kaikkeen opiskeluun kuormitusfysiologiasta markkinointiin ja henkiseen valmennukseen. Mieti aina kuitenkin ennen uuteen koulutukseen ilmoittautumista, mikä on opiskelun tavoite ja miten se palvelee osaamistasi (ammatillinen osaaminen, ideat ja virikkeet, harrastustuneisuus, liiketoiminta ja yrittäjyys jne).
3. Muista lepo, ravitsemus ja palautuminen
Kehitys tapahtuu levossa. Kun on levon aika, ei siitä kannata liisiä. Aivan samoin kuin kunto ja lihakset, myös stressinsietokyky kasvaa kuormituksen jälkeen palautuessa. Siksi onkin tärkeää oppia tunnistamaan oma kuormittuneisuutensa ja lepäämään sekä tekemään niitä asioita, jotka virkistävät ja vähentävät stressikuormaasi.
4. Varaa aikaa omalle treenille
Vaikkei personal trainerin mikään kirveellä veistetty adonis tarvitsekaan olla, on oma hyvä kunto yksi tärkeimmistä uskottavuustekijöistä sekä työkaluista fyysisestä työstä selviytymiseksi (ja nauttimiseksi). Siksi personal trainerin on raivattava kalenteristaan riittävästi tilaa myös omalle kehittävälle, palauttavalle sekä stressiä purkavalle kuntoilulle.Jälleen kerran itsensä kuuntelu ja oman vireystilan analysointi on avainasemassa. Jos olo on uupunut, ei ole mitään järkeä runtata väkisin fyysisesti raskasta harjoitusta kunnon kehittymisen toivossa. Tällöin treenikin tulisi mieltää keinoksi palautua ja balansoida energiavarastoja sekä vireystilaa. Jos vastaavasti energiaa ja fiilistä piisaa, voi treeninsä tällöin budjetoida kehittäväksi sekä kuntoreserviä kasvattavaksi tehotreeniksi.Treenipaikaksi kannattaa valita paikka (varsinkin salitreenin toteuttamiseksi), jossa ei tule koko ajan keskeytetyksi asiakkaiden toimesta, joten ”työpaikalla” treenaamista en välttämättä suosittele. Lisäksi kannattaa pyrkiä varaamaan treenille sekä lihashuollolle riittävästi aikaa hektisen työn vastapainoksi.
5. Kokeile ja ole avarakatseinen
Personal trainereille avarakatseisuus ja innostunut suhtautunut uusiin liikuntamuotoihin, välineisiin sekä työkaluihin on hyve, joka pitää mielen sekä ammattitaidon tuoreena ja raikkaana.Kannattaakin painaa osallistumisen rima mahdollisimman alas ja kokeilla ennakkoluulottomasti uusia juttuja. Lajikokeilutunnin kalenteroiminen vaikka työviikon päätteeksi perjantai-iltapäivään kerran pari kuukaudessa voi olla mukavan virkistävä sekä kehittävä juttu kehonpainotreeni-, liinajooga-, frisbeegolf- ja jousiammuntakokeiluineen.
6. Verkostoidu kollegoiden kanssa
Etenkin toiminimellä operoiva personal trainer on usein ”yksinäinen susi”, joka kaipaa kuitenkin laumaa tuekseen ja turvakseen. Vähintään yksi sielunkumppani ja sparrauskaveri voi tarjota paljon jeesiä keskustelujen, sparrauksen tai mentoroinnin muodoissa.Jopa oman personal trainerin palkkaaminen voi olla todella opettavainen sekä vahvistava kokemus, niin fyysisesti, sosiaalisesti kuin henkisestikin. Sovin itsekin alkukesällä molemminpuolisesta sparrauskumppanuudesta arvostamani ja luottamani valmentajan kanssa, jolle olen sopivasti tilivelvollinen ja jota voin käyttää ”pallotteluseinänä” vaikeissa kysymyksissä.
7. Vietä aikaa ystävien, läheisten ja perheen kanssa
[avatar user="Riku Aalto" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/riku-aalto/" target="_blank"]Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.[/avatar]Myös ystäville, läheisille ja perheelle kannattaa varata riittävästi aikaa "kalenteristaan". Melko moni sortuu ajattelemaan vapaa-ajan lisääntyvän vuosien varrella, jos nyt jaksaa painaa tarpeeksi pitkää päivää. Sitä aikaa, jolloin lapset ovat pieniä ja kaverit keskiössä ei kuitenkaan mikään tuo takaisin. Siksi asia kannattaa tiedostaa ajoissa, jottei jälkikäteen tarvitse katkeroitua tai painiskella omatuntonsa kanssa. Usko tai älä, paras balanssi on kuitenkin saavutettavissa sopivalla työn, perheen ja kavereiden sekä vapaa-ajan harrastusten harmonialla.